A fertőző bursitis (IBD, gumborói betegség) a baromfiállományokat világszerte megbetegítő vírusos betegség. Az elhullási arány növekedését, a jércék nagyobb méretbeli „szórtságát” és a vágóhídi kobzások arányának növekedését előidéző IBD a mai baromfiipar termelékenységét veszélyeztető egyik legnagyobb fenyegetés. Az állományok immunitásának biztonságos, hatásos és hosszantartó védettség révén történő javítása csökkenti e betegség kockázatát és növeli az állományok teljesítményét.

A baromfipestis (ND) világszerte fenyegetést jelent a baromfiiparra, mivel nagymértékű elhullást okoz, rontja a brojlerek teljesítményét, emellett növeli a vágóhídi kobzásokat. A baromfipestis jelenléte korlátozhatja a nemzetközi kereskedelmet és veszteségeket jelent a tojóállományokban. A baromfipestis elleni vakcinázás hatékony ugyan, de a hagyományos élő vakcinák oltási reakciókat idéznek elő, a brojlerekben alkalmazott inaktivált vakcinák viszont ronthatják a teljesítményt. A baromfipestis elleni védekezés továbbra is kihívást jelent a baromfiipar számára.

A fertőző gége- és légcsőgyulladás (fertőző laryngotracheitis, ILT) a csirke, a fácán, a gyöngytyúk és a pulyka heveny, rendkívül ragályos herpeszvírus-fertőzése, melyet súlyos légzési nehézség és köhögés jellemez. A betegség a világ minden olyan részén előfordul, ahol intenzív baromfitartással foglalkoznak, és madárról madárra gyorsan terjedve magas elhullási arányokhoz vezet. Az ILT vírusa a felső léguti váladékkel terjed, de a madarak a fertőzött alom felvétele révén szájon át is megfertőződhetnek.

A Marek-féle betegség jelen van szinte valamennyi baromfi tartó üzemben. A vírusa életképes marad az istálló porában, levált hámsejtekben, eltávolítása a termelő egységekből még alapos tisztítással és fertőtlenítéssel is szinte lehetetlen. A kórokozó Herpesvírus az idegrendszert támadja, mozgásképtelenséget okozva, illetve daganatos elváltozásokat idéz elő a zsigerekben és a tolltüszőkben. Ennek következtében brojlerekben vágóhídi kobzás, tenyész és tojóállományokban elhullás és tojástermelés csökkenés jelentkezik.