A baromfipestis (ND) világszerte fenyegetést jelent a baromfiiparra, mivel nagymértékű elhullást okoz, rontja a brojlerek teljesítményét, emellett növeli a vágóhídi kobzásokat. A baromfipestis jelenléte korlátozhatja a nemzetközi kereskedelmet és veszteségeket jelent a tojóállományokban. A baromfipestis elleni vakcinázás hatékony ugyan, de a hagyományos élő vakcinák oltási reakciókat idéznek elő, a brojlerekben alkalmazott inaktivált vakcinák viszont ronthatják a teljesítményt. A baromfipestis elleni védekezés továbbra is kihívást jelent a baromfiipar számára.

Kóroktan

A baromfipestis-vírus a Paramyxoviridae családba tartozó egyszálú, nem szegmentált RNS-t tartalmazó burkos vírus, amely a levegő útján, belégzéssel vagy a vírus szájon át való felvételével terjed.

Klinikai tünetek

A lappangási idő 2-15 nap. A lentogén törzsek által okozott fertőzés esetén könnyezés és a szemben egy váladék alkotta „dugó” kialakulása figyelhető meg. A mezogén törzsek köhögést, nehézlégzést és elhullást okoznak. A fertőzés befolyásolja a tojástermelést és a tojásminőséget is (a barna héjú tojások héja fehérre változik). Ferde nyaktartás (torticollis), bénulás és véres hasmenés is kialakulhat. A viscerotrop velogén (VVND) törzsekkel való fertőződés magas megbetegedési és elhullási aránnyal jár. A kedvenc állatként tartott madárpopulációkban gyakoribban a járványkitörések.

Külön megjegyzés

A viscerotrop velogén ND (VVND) a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatalnak (OIE) bejelentendő betegség

A baromfi egyik leggyakoribb, rendkívül ragályos légzőszervi betegsége

Minden korcsoport fogékony iránta

A baromfipestis-vírus (NDV) több mint 230 madárfajt képes megfertőzni

Nagyon gyakori a nem árutermelő állományokban

Terjedését elősegíthetik a járványvédelmi rendszer hibái és egyes termelési eljárások

Emberek, eszközök és baromfitermékek globális mozgása

(a betegség súlyossága a fogékony csirkékben)

Vérzések a mirigyesgyomorban

Bélelváltozások elsősorban a viscerotrop forma esetén alakulnak ki

Légzsákgyulladás

Elhalásos plakkok a mirigyesgyomorban, a bélben és a vakbelek beszájaddzásánál található nyiroktüszőben

Légcsőgyulladás

Kórjelzés

A feltételezett diagnózis felállítható a klinikai tünetek, a kórbonctani elváltozások és az emelkedő szerológiai titerek alapján. A diagnózis megerősítése csirkeembrióban történő vírusizolálással, a hemagglutináció-pozitivitás alapján, baromfipestis-savóval végzett hemagglutinációgátlási próbával és immunfluoreszcens módszerrel (IFA) történik. Keresztreakciókat elsősorban a PMV3-mal figyeltek meg. Minták: légcső vagy kloaka.

Elkülönítő kórjelzés: a baromfipestist el kell különíteni a következő betegségektől: fertőző bronchitis, fertőző gége- és légcsőgyulladás, baromfinátha, madárinfluenza, EDS-76, haemorrhagiás betegség, encephalomyelitis, encephalomalacia, mérgezések, középfül-fertőzés/a koponyacsontok gyulladása, pneumovírus-fertőzés.

A cél a fogékony madarak fertőződésének megakadályozása vagy a fogékony madarak számának vakcinázással való csökkentése:

Nemzetközi szinten: járványvédelmi intézkedések, kereskedelempolitikai intézkedések, a járványesetek bejelentése a nemzetközi szervezetnek

Országos szinten: a baromfitermékek, a tojás és az élőbaromfi kereskedelmének korlátozása, mentesítési stratégiák a fertőzött és a velük érintkezett madarak kötelező levágásával és a termékek ártalmatlanításával, egy meghatározott karantén-területen belül forgalmi korlátozások vagy a madarak értékesítésének korlátozása, a madarak profilaktikus vakcinázása – „védőkörzet-vakcinázás” a járványkitörések helye körül egy pufferzóna kialakítása, karantén-eljárások az egzotikus madarak és a galambok behozatalára

A gazdaság szintjén: járványvédelmi intézkedések, szabványok, SOP-k, dokumentált takarítási és fertőtlenítési terv, turnusok közötti pihentetési idő (szervizperiódus), egyszerre betelepítés/egyszerre ürítés (all-in/all-out) gyakorlat 

Napos kori vakcinázás a keltetőben durvacseppes permetezővel. Azokon a területeken, ahol a VVND előfordul, több élő és egy inaktivált vakcina is adható a brojlereknek. A jércéket és gyakran a tojókat is több élő és inaktivált NDV vakcinával immunizálják. Általában B1 típusú és LaSota törzseket használnak. Rekombináns NDV vagy kettős génbeépítésű vakcinák rendelkezésre állnak keltetői in ovo vagy szubkután alkalmazásra.

A baromfipestis világméretekben hatalmas gazdasági veszteséget okoz, egyértelműen nagyobbat, mint bármely más baromfivírus, és e betegség valószínűleg kárt okoz a világgazdaságnak, mint bármelyik egyéb állati vírus.

Azokban az országokban, ahol a baromfipestis enzootiás előfordulású, a veszteségek a betegség következményeitől függenek, az elhullási arány elérheti a 90-100%-ot. A gazdasági veszteségek magukban foglalják a széles körű vakcinázás és a betegségfigyelő programok költségeit, a vakcinázást követő reakciók miatti teljesítménycsökkenést és a gyógykezelés költségeit. A súlyos gazdasági kár nem csak a gazdaságokban bekövetkező közvetlen veszteségekből származik, hanem a termelési és az ellátási lánc megzavarása okozta nehezen számszerűsíthető veszteségekből is; emellett ez a betegség rontja a baromfitermelő vállalatokról kialakult képet is. A betegségtől mentes országokban az élő, attenuált ND vakcinák által kiváltott vakcinázási reakciók teljesítménycsökkenést okoznak.

Példa: Egy hetente 1 millió 2 kg-os testtömegű brojlert előállító integráció

Az üzemi elhullási arány 1%-os növekedése = 241 000 dollár/év

1 nappal hosszabb nevelési idő = 134 cal/kg hús = 1 469 127 dollár/év

a selejt (kobzás) vagy az útihullák 0,25%-os növekedése = 267 000 $/év (G. Zavala)

A jól működő baromfiiparral rendelkező fejlett országokban nemcsak a baromfipestis-járványkitörések okoznak nagy kiesést, de a vakcinázást is magukban foglaló védekezési intézkedések is folyamatos veszteséget jelentenek az ágazat számára. Még a vND-től mentes országoknak is vállalniuk kell a mentes státusz fenntartásához és a kereskedelem zavartalanságához szükséges ismételt tesztelés költségeit. Sok fejlődő országban a vND endémiás, ami jelentősen korlátozza az árutermelő baromfitermelés kialakulását és a kereskedelmi kapcsolatok kiépítését. Számos országban a falvakban, háztáji gazdaságokban tartott csirkék szolgáltatják a lakosság, elsősorban a nők és a gyermekek fehérjeellátásának jelentős részét tojás és csirkehús formájában.

HU-INX-210500003