Háziállatok cukorbetegsége: ismerd fel a korai jeleket

A cukorbetegség egyre gyakoribb kutyáknál és macskáknál. Becslések szerint 200 macskából illetve 300 kutyából egyet érint. A cukorbetegség az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség a háziállatoknál.

Kutyáknál és macskáknál a cukorbetegség inzulinhiányból ered. Amikor kedvenceink szervezete kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem termel inzulint, vagy ha az nem tud megfelelően felszívódni, a vérben glükóz (cukor) halmozódik fel ahelyett, hogy testük üzemanyagként használná fel.

Kutyáknál a cukorbetegség leggyakoribb formája az emberi 1-es típusú diabéteszre hasonlít, míg a macskáknál előforduló a 2-es típusúra emlékeztet, bár ezektől eltérő típusú cukorbetegség is létezik. iii A cukorbetegség kockázati tényezői közé tartozik az elhízás (macskáknál) és az öregedés. A kutyákat tipikusan 7-10 éves korban diagnosztizálják, míg a legtöbb macska 6 évesnél idősebb a diagnózis idején.

“Mint az emberek, a kutyák és macskák is lehetnek cukorbetegek. Ha olyan jeleket tapasztalsz, mint a túlzott szomjúság és a megmagyarázhatatlan fogyás, konzultálj állatorvosoddal,” mondta Linda Horspool, BVMS, PhD, DipECVPT, MRCVS, igazgató, Global Scientific Marketing Affairs, MSD Animal Health. “Kedvenced továbbra is boldog, egészséges életet élhet, ha cukorbetegségét kezelik.”

Kritikus, hogy a családtagok megtanulják, hogyan kell kezelni a cukorbeteg háziállatokat, ehhez az első lépés az azonosítás és a diagnózis.

Potenciális jelek, amelyek arra utalnak, hogy kedvencünk cukorbeteg lehet, és amikre a gazdinak figyelnie kell:

Más egyidejűleg előforduló betegségek, például kutyáknál a hasnyálmirigy-gyulladás és macskáknál a krónikus vesebetegség, valamint az idősebb kor is kihívást jelenthet ennek az állapotnak a kezelésében. Ha a cukorbetegséget nem kezelik, akkor hosszú távon szövődményei alakulhatnak ki – például kutyáknál szürkehályog, vagy macskáknál a hátsó végtagok gyengesége az idegek károsodása miatt.iv

“A jó hír az, hogy a cukorbetegség kezelhető, és rendszeres megfigyeléssel, valamint egészséges étrendet, rendszeres testmozgást és az állatorvos által előírt inzulinkezelést tartalmazó napi rutinnal csökkenthető a szövődmények kialakulásának kockázata, így a cukorbeteg állatok hosszú és egészséges életet élhetnek,” mondta Dr. Horspool. “Állatorvosoddal együttműködve keressétek meg a megfelelő étrendet és testmozgást, valamint a kedvenced számára legmegfelelőbb inzulint.”

“Mint állatorvosok és magunk is kisállat tulajdonosok, megértjük, hogy kutyáink és macskáink családunk fontos részét képezik,” mondta Dr. Horspool. “Egészségük és jólétük kiemelt fontosságú, és mindent megteszünk azért, hogy a tulajdonosoknak megfelelő eszközöket biztosítsunk négylábú családtagjaik gondozásához, különösen tekintettel azokra, akik krónikus betegségben, például diabéteszben szenvednek.”   

További információkért látogass el a www.kisallatcukorbetegseg.hu és a kisallatorvos.hu weboldalra!

iMattin M, O’Neill D, Church D, McGreevy PD, Thomson PC, Brodbelt D. Vet Rec. 2014;174:349..
iiO’Neill DG, Gostelow R, Orme C, Church DB, Niessen SJ, Verheyen K, Brodbelt DC. J Vet Intern Med. 2016;30:964-972.
iiiGilor C, Niessen SJ, Furrow E, DiBartola SP. J Vet Intern Med. 2016;30:927-940.
ivAmerican Veterinary Medical Association. Diabetes in Pets. 2019. Available at www.avma.org