Mit kell tudni a kutya fülgyulladásáról?

A kutya fülgyulladása gyakori fülbetegség, amely igen fájdalmas lehet.
Az állapot kiújulhat, ha nem kezelik megfelelően.

A kutya fülgyulladásának kezelése még soha nem volt ilyen egyszerű.

Mi is a kutya fülgyulladása?

A kutya fülgyulladása a külső hallójárat gyulladásával járó gyakori fülbetegség. Az állapot gyakran hirtelen alakul ki, és a kutyák számára igen fájdalmas lehet. Ha kutyád fülgyulladásban szenved, az egyik vagy mindkét füle különböző mértékben érintett lehet.1,2

Hogyan állapíthatod meg, hogy a kutyádnak fülgyulladása van?

Tünetek, melyekre figyelj:

  • A fül vakarása, dörzsölgetése
  • Fejrázás
  • Fájdalom és rossz közérzet
  • A fül kellemetlen szagú és váladékozik


Ha azt gyanítod, hogy kutyusodnak a tünetek alapján fülgyulladása van, a legjobb, ha azonnal állatorvoshoz fordulsz.

A gyulladás megváltoztatja a kutya hallójáratának mikrobiomját, ami a fülben élő baktériumok és gombák elszaporodását okozhatja. Kezelés nélkül a fül állapota súlyosbodhat, és akár hosszú távú halláskárosodáshoz is vezethet.


A fülgyulladás akár

7-ből 1 kutyát

is érinthet az általános praxisban.

Milyen gyakori a fülgyulladás?

A kutya fülgyulladása nagyon gyakori. Az állatorvosi praxist látogató kutyák közül minden hetedik élete során legalább egyszer szenved fülgyulladásban.3,4 A fülgyulladás ki is újulhat – minden 4. otitisben szenvedő kutya közül 1 legalább egyszer újra megbetegszik.3

Számos oka lehet a fülgyulladás kialakulásának.

A leggyakoribb az allergiás reakció valamilyen környezeti tényezőre vagy ritkábban ételre való érzékenység.5,6

További okok lehetnek:

  • Élősködők
  • Idegentest a hallójáratban
  • Bőrbetegségek
  • Egyéb betegségek
  • Különböző tevékenységek, például úszás során víz kerül a hallójáratba

Egyes kutyafajták, főleg a hosszú és lógófülűek, különösen hajlamosak a fülgyulladásra.

Hogyan ápoljam a kutyám fülét?

Fontos, hogy azonosítsuk a kutya állapotához vezető okokat, és megfelelően kezeljük azokat. A kiváltó ok azonosítása nélkül a kezelés csak átmeneti enyhülést hozhat, és a kutya fülgyulladása kiújulhat.

Miután a kutyád fülgyulladását kezelték, látnod kell annak jeleit, hogy a fül állapota javulni kezd, például kevesebb a bőrpír, vakarózás, fájdalom vagy váladékozás. A kezelést követően mindenképpen egyeztess időpontot kontrollvizsgálatra, hogy az állatorvos megnézhesse, hogyan halad kutyád gyógyulása.

A legjobb módja az ismételt fülgyulladás megelőzésének, ha követed állatorvosod tanácsait kutyád fülének és bőrének egészségmegőrzésével kapcsolatban.

Kezdd a rendszeres állatorvosi szűrővizsgálatok betartásával. Ügyelj arra is, hogy kutyád fülét tisztán tartod, és fürdés vagy úszás után alaposan szárítsd meg.


Biztos módszer a fülgyulladás kezelésére

Tudj meg többet az új kezelés előnyeiről.


Hivatkozások: 1. Kasai T, Fukui Y, Aoki K, et al. J Appl Microbiol. 2020;130:1084-1091. 2. Borriello G, Paradiso R, Catozzi C, et al. PLoS One. 2020;15:e0241447. 3. Perry LR, MacLennan B, Korven R, et al. Can Vet J. 2017;58:168-174. 4. O’Neill DG, Church DB, McGreevy PD, et al. PLoS One. 2014;9:e90501. 5. Hnilica KA. In: Small Animal Dermatology: A Color Atlas and Therapeutic Guide. 4th ed. Elsevier; 2017:416-430. 6. Zur G, Lifshitz B, Bdolah-Abram T. J Small Anim Pract. 2011;52:254-258.

Állatorvos vagy? CSATLAKOZZ EXKLUZÍV ÁLLATORVOSI PLATFORMUNKHOZ, és fedezd fel az eszköztárunkban található, hasznos segédanyagokat.