A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) új ló-influenza elleni oltási előírása

A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) új ló-influenza elleni oltási előírásaA Nemzetközi Lovas Szövetség Közgyűlése (FEI) 2004. májusában elfogadta a FEI Állatorvosi Bizottság javaslatát a ló-influenza elleni oltásokról. 2005. január 1-jétől minden, FEI versenyen résztvevő lovat

A Nemzetközi Lovas Szövetség Közgyűlése (FEI) 2004. májusában elfogadta a FEI Állatorvosi Bizottság javaslatát a ló-influenza elleni oltásokról. 2005. január 1-jétől minden, FEI versenyen résztvevő lovat az eddigi évi egy oltás helyett évente kétszer kell ló-influenza ellen oltani.


A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legalább 10 nappal, de nem régebben, mint 6 hónappal a verseny előtt a korábban már oltott lovakat újra kell oltani. Természetesen a még nem oltott lovaknak meg kell kapniuk a bevezető oltási sort: 21-90 napos időközzel 2 oltás, majd 6 hónap múlva ismétlés.

Sok lovasban felmerül a kérdés, miért van minderre szükség?
A ló-influenza rendkívül ragályos, robbanásszerű járványokat okozhat. A beteg állatok lázasak, ”levertek”, köhögnek, orrfolyás jelentkezik. A tünetek bizonyára ismerősek mindenkinek. Nemcsak a tünetek hasonlóak az emberi megbetegedéshez, de a kórokozók is sok hasonlóságot mutatnak. A ló-influenza vírusok rendkívül változatosak. 5-10 évenként újabb és újabb változatok jelennek meg, amelyek kisebb nagyobb mértékben különböznek a korábbiaktól. A ló-influenza vakcinákat ezeknek a változásoknak megfelelően kell ”frissíteni”. A legújabb változatok nevét a telivér tenyésztés fellegváráról Newmarketről kapták. A két új vírustörzs a Nemzetközi Járványügyi Központ (OIE) ajánlásának megfelelően amerikai (Newmarket 1/93) és európai típusú (Newmarket 2/93).

Az influenza mellet a herpesz vírusok okoznak leggyakrabban légzőszervi megbetegedést. A ló herpesz vírusok nemcsak légúti folyamatok kiváltói lehetnek, hanem vetélést és idegrendszeri tüneteket is okozhatnak. A légzőszervi tünetek az influenzához hasonlóak.

A légzőszervi megbetegedéseknél a kórokozók főleg cseppfertőzéssel terjednek. Ahol különböző helyekről származó lovak találkozhatnak (pl. verseny, panzió, vásár) a fertőződés veszélye rendkívül nagy. A vírusok gyorsan terjednek, egy állományon belül néhány nap alatt minden fogékony állat fertőződik. Adott területen kiterjedt járványok alakulhatnak ki. Leggyakrabban a fiatal, ½-3 éves lovak betegszenek meg. A késő őszi hideg, párás időjárás, eső, köd elősegítik a betegség kialakulását ill. súlyosbodását.

A megfelelő gyógykezelés mellett a betegség kezdetétől pihentetésre van szükség. A lázas időszakban igénybe vett lovaknál súlyos tüdőgyulladás, idült tüdőtágulat (kehesség) alakulhat ki. A kórokozók széleskörű elterjedtsége miatt szükséges a rendszeres vakcinázás. Az állományban lévő valamennyi lovat állatorvossal vakcináztatni kell.
A Resequin jól csengő név nemcsak az állatorvosok, hanem a lovasok fülében is. A vakcina ló-herpesz és ló-influenza vírusok okozta megbetegedések ellen ad védettséget. Az új Equilis Resequin inaktivált formában tartalmazza az új Newmarketről elnevezett ló-influenza vírusokat is.