A SERTÉS REPRODUKCIÓS ZAVAROKKAL ÉS LÉGZŐSZERVI TÜNETEKKEL JÁRÓ SZINDRÓMÁJA VIRUSA (PRRSV)


A PRRS a kocákban szaporítási zavarok és bármilyen korú sertésben légzőszervi betegség okozásával jellemezhető betegség, amely hatalmas gazdasági kárt okoz a sertéságazatban.

A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS), amelyet vírus okoz, még mindig kétségtelenül a legnagyobb gondot okozza az állatorvosoknak és a sertéstartóknak szerte a világon. A neve azt jelzi, hogy a PRRS megbetegedés főleg szaporítási problémákat okoz a kocákba és légzőszervi betegséget valamennyi sertés korosztályban, ami hatalmas veszteség forrása a sertéságazatban. Ezek a klinikai tünetek jelentősen különböznek a vírus virulenciájától és az adott sertés ellenállóképességétől.

PRRSV – FONTOS TÉNYEZŐK:

Nagyon magas mutálódási arány:
a vírus új törzsei folyamatosan megjelennek.

Gyors terjedés:
légáramlattal a PRRSV akár 9,1 km-re is eljuthat.

Más vírusok és baktériumok
károkozását fokozza:

érzékenyebbé teszi a sertéseket más fertőzések iránt.

KULCSKÉRDÉSEK


A PPRSV nagyon magas mutációs arányokkal rendelkezik és folyamatosan megjelennek a vírus új törzsei, amelyek a sertéstelepeken a betegség klinikai jelenléte széles skáláját és új járvány kitöréseket is okoznak.


A PRRSV egyik figyelemre méltó jellemzője a gyors terjedése. A PRRSV széllel, levegővel áramolva akár 9,1 km-ig is eljuthat.


A PRRSV fokozó tényezőként hat más vírusok és baktériumok számára, hajlamosítva a sertéseket más fertőzésekre, és rontva, erősítve a betegség klinikai megjelenését.

HATÁS

A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS), a legnagyobb gazdasági veszteséget okozó sertésbetegségek között szerepel. A gazdálkodók súlyos pénzügyi veszteségeket szenvednek számos tényező következtében, ideértve a vetéléseket, halva vagy gyengén született malacokat és a választást megelőző magas elhullást. A PRRSV a légzőszervi megbetegedések tartós vagy ismételt kitöréséhez is vezethet, amelyet súlyosbíthat a másodlagos fertőzések fokozott gyakorisága a növendék-hízlalás szakaszában. A PRRS összesítve 15% -kal csökkentheti az állomány éves termelését.

A PRRS miatti termelékenységvesztés teljes költségét az Egyesült Államokban tenyészállatokban és tenyészsertésekben évi 664 millió USD-ra becsülték. Európában a PRRS-nek tulajdonítható teljes átlagos veszteség becslése kocánként és évenként 255 euró volt.  

 • A PRRS hatása az európai mezőgazdasági nyereségre átlagosan -19,1%, legrosszabb esetben -41% volt.
 • A tenyészállományokban a PRRS átlagosan 1,7 darabbal kevesebb eladott hízó sertés és 296 euró veszteséget eredményezhet kocánként.
 • Növendék sertésekben a becslések szerint 14–30 napos növekedés várható a hízlalási periódusban, becslések szerint minden hízósertésre 7,50–15,00 USD extra költséget okozva.
 • Lengyelországban a gyógyszeres kezeléssel és a megelőzési stratégiákkal kapcsolatos költségek 60% -kal nőttek a PRRS kitörését követő 12 hónap alatt.

GAZDASÁGI HATÁS

Európában a PRRS-nek tulajdonítható teljes átlagos veszteség becslése a következő volt:
225€ / koca / évA PRRS hatása az Európai sertéstelepek profitjára:
-19,1% átlagosan
és -41% legrosszabb esetben

A PRRS a tenyészállományokban átlagosan az alábbi veszteséget okozza:
1,7-tel kevesebb hízóértékesítés
és 296€ kocánként

KLINIKAI ELŐFORDULÁS

A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómának (PRRS), két különböző klinikai megjelenési formája létezik: a szaporítási zavarok és a légzőszervi megbetegedés a sertéseknél bármely korban. Mindenesetre a PRRSV-fertőzés klinikai lefolyása az életkortól, a fertőzött koca / kocasüldő vemhességi állapotától, az állat specifikus immunállapotától és a fertőző vírus virulenciájától függ.

A leggyakoribb klinikai tünet a tenyészsertések esetében a szaporítási zavarok, amely a következőket foglalja magában:

 • Vemhesség végi vetélés.
 • Koraellés.
 • Megnövekszik a mumifikált, koraszülött és gyenge malacok aránya, amelyek elhullanak a születést követően nagyon hamar.
 • A kocák/kocasüldők esetében a heveny betegséget a letargia, bágyadtság, csökkent étvágy és a lázas állapot jelzik.
 • Megnövekszik a laktáció alatti malacelhullás.
 • Szabálytalan visszaivarzás.

Növendék és hízósertésekben a PRRSV fertőzés az alábbiakkal jellemezhető:

 • Mozgatáskori, gyors légzés és / vagy légzési nehézség.
 • Fejlődésben visszamaradás.
 • Letargia, Bágyadtság, étvágytalanság és láz.
 • Foltos bőrpír (bőrpír).
 • Durva szőrösödés.
 • Az egyéb másodlagos légúti és szisztémás fertőzések, például a Glaesserella parasuis, a Pasteurella multocida vagy a Streptococcus suis fokozott előfordulása és súlyossága.

Boncoláskor tüdőgyulladás figyelhető meg a PRRS-ben szenvedő sertéseknél. A tüdők kissé kemények és nem omlanak össze (mint a nedves szivacs), és foltosan szürke-barnás színűek, nem pedig a normál rózsaszínűek. Gyakran előfordul másodlagos bakteriális tüdőgyulladás, amely bonyolítja az elváltozásokat és megnehezíti a kórbonctani diagnózis kialakítását.

DIAGNÓZIS

Mivel a PRRSV-fertőzés súlyossága a klinikai tünetek hiányától a pusztító járványokig terjed, a kizárólag klinikai gyanún alapuló PRRS-diagnózis rendkívül bonyolult lehet. A támogató súlyos elváltozással járó klinikai tünetek és a kórelőzmények sugalhatják a PRRS-t, de az esetleges klinikai diagnózist laboratóriumi módszerekkel kell megerősíteni.

A PRRS laboratóriumi diagnózisa a következőkön alapszik:

1

Ellenanyag meghatározás ELISA módszerrel abból a célból, hogy meghatározzuk a PRRS helyzetét az állományon belül. A szerológia nem egy biztos, valid eljárás a PRRS diagnózis felállítására a korábban fertőzött vagy vakcinázott állományokban, mert a jelenleg használt módszerek nem tudnak különbséget tenni az új fertőzés, az ismételt fertőzés és a vakcinázás által kiváltott ellenanyagogok között.

2

A vírus meghatározása PCR-rel abból acélból, hogy megbecsüljük, hogy az állat fertőzött-e. Ezt a módszer különböző mintákkal lehet elvégezni beleértve a szöveti mintákat, a nyálmintákat, tampon mintákat a légzőszervekből, vagy ondómintát stb.

3

Vírusszekvencia elemzés a vírus jellemzéséhez. A vírus genetikai anyagának szekvenálása lehetővé teheti az újak és a korábbi fertőzések megkülönböztetését, valamint a vakcinából származó vírusok telepi megkülönböztetését.

KEZELÉS

A PRRS-ellenőrzési programok fő célkitűzései az alábbiak: 1) az új PRRSV törzsek bejutásának elkerülése, 2) a vírusfertőzés és -cirkuláció minimalizálása a telepen, 3) az állomány PRRSV elleni immunitásának maximalizálása és 4) a másodlagos fertőzések miatti veszteségek korlátozása . A fent említett négy pont elérése érdekében a PRRS felügyelete négy különböző szempontra támaszkodik:

A PRRSV fő vezérlőeszközei a következők:

JÁRVÁNYVÉDELEM

A külső járványvédelemi előírások végrehajtása az új törzsek bejutásának elkerülése érdekében. A belső telepi járványvédelemi előírások, például a McRebel-eljárások bevezetése a PRRSV terjedése kockázatának csökkentése érdekében az állományokon belül és azok között.

KORAI DIAGNÓZIS ÉS MONITOR

A diagnosztikai tesztek megfelelő használata a vírusfertőzés módjának pontos felderítésére a fertőzött telepi termelési rendszerben.

ÁLLOMÁNY MENEDZSMENT

középpontban a kocasüldő utánpótlás menedzsment, jó állattartás és helyes állattenyésztés.

IMMUNIZÁLÁS

Az állomány aktív immunizálása végrehajtható, akár a természetes fertőződésnek kitettséggel, vagy /és immunizálással.

Szeretne többet megtudni a PRRS-kezelése elérhető megelőző eszközeiről? Forduljon állatorvosához. Meg is látogathatja az integrált PRRS megoldások weboldalunkat , és letöltheti az APP alkalmazást, amely az MSD Animal Health PRRS tapasztalatait és széles körű tudományos ismereteit egyesíti.

Hogyan segít a PRRS elleni vakcinázás?

 • Növeli a szaporítási teljesítményt a tenyész állományban.
 • Növeli a testtömeg-gyarapodást és az általános téteményképességet a növendék állományban.
 • Csökkenti az elhullás és a selejtezési arányt.
 • Csökkenti a klinikai tünetek megjelenését és az elváltozásokat.
 • Csökkenti a vírusürítést és a vírus átvitelét.
 • Az érintett állományban kevesebb antibiotikum felhasználás.

Amint egy kocatelep stabil lesz a PRRSV szempontjából, a védekezés következő lépése a vírustól való megszabadulás lehet. A PRRSV elleni mentesítés különböző eljárások végrehajtásával lehetséges, például az egész állomány cseréjével vagy az állomány zárással. A PRRSV mentesítés azonban csak akkor jöhet szóba, ha a telep, állomány lokalizációja és a biológiai biztonsági intézkedések elég jók a későbbi újbóli fertőzések megelőzéséhez.

Magyarországon a PRRSV fertőzés elterjedtsége és a gazdasági veszteségek miatt Nemzeti PRRS mentesítési Program indult 2014-ben. A végrehajtott program eredményeként Magyarország 19 megyéjéből 10-ben a sertésállomány hivatalosan mentessé vált a PRRSV-től 2018 végére, ezzel ez lett az egyik legnagyobb sikeres európai PRRS-mentes terület.

NÉZZE MEG, HOGYAN TUDJA MEGELŐZNI A BETEGSÉGET

LEGYEN NAPRAKÉSZ

Ha naprakész szeretne lenni a betegségekkel és termékeinkkel, kérjük regisztráljon.

ÉRDEKESSÉGEK

Az első lehetséges PRRS esetről, amelyet eredetileg „misztikus sertésbetegségnek” és „rejtélyes reproduktív szindrómának” neveztek, Észak-Amerikában az 1980-as évek közepén számoltak be, és hasonló klinikai tünetek 1991-ig terjedtek más kontinenseken (Ázsia és Európa).

2 elismert PRRSV altípusa létezik: PRRSV1 és PRRSV2. Mindkét altípus világszerte elterjedt, azonban a PRRSV1 Európában a domináns, míg a PRRSV2 Amerikában és Ázsiában a legelterjedtebb.

A kanokról ismert, hogy a PRRSV-t spermával is ürítik, és a kocák fertőzött spermával történő fertőzése természetes úton, mesterséges termékenyítéssel is megtörténhet.

JAVASOLT IRODALOM

 • Done SH, Paton DJ, White MEC. Porcine reproductive and respiratory syndrome (PRRS): A review, with emphasis on pathological, virological and diagnostic aspects. Br Vet J. 1996;152(2): 153–174.
 • Holtkamp DJ, Kliebenstein JB, Neumann EJ, Zimmerman JJ, Rotto HF, Yoder TK, Wang C, Yeske PE, Mowrer CL, Haley CA. Assessment of the economic impact of porcine reproductive and respiratory syndrome virus on United States pork producers. J Swine Health Prod 2013;21(2):72-84.
 • Nieuwenhuis N, Duinhof TF, van Nes A. Economic analysis of outbreaks of porcine reproductive and respiratory syndrome virus in nine sow herds. Vet Rec. 2012;170(9):225.
 • Pileri E and Mateu E. Review on the transmission porcine reproductive and respiratory syndrome virus between pigs and farms and impact on vaccination. Vet Res. 2016;47: 108.
 • Renken C, Nathues C, Swam H, Fiebig K, Weiss C, Eddicks M, Ritzmann M, Nathues H. Application of an economic calculator to determine the cost of porcine reproductive and respiratory syndrome at farm-level in 21 pig herds in Germany. Porcine Health Manag. 2021;4;7(1):3.
 • Szabó I, Molnár T, Nemes I, Abonyi T, Terjék Z, Bálint Á. PRRSV eradication on large-scale fattening pig farms in Hungary between 2014 and 2019. Acta Vet Hung. 2019; 67(4):529-542.

Infografika letöltése


HU-NON-210700010