SERTÉS 2-es TÍPUSÚ CIRKOVÍRUS
(PCV-2)


Az egyik legkártékonyabb betegség amely a
sertéstelepeket világszerte érinti manapság.

A 2-es típusú sertés cirkovírus (PCV-2) az utóbbi időben a sertéstelepeket érintő egyik legsúlyosabb betegségért felelős világszerte. Azok a sertéstartók, akik még a hatékony megelőzési intézkedések, vakcinák megjelenése előtt megtapasztalták a betegség lefolyását, nem fogják elfelejteni annak hatását. A PCV-2 számos különféle klinikai és kóros állapot kórokozója, együttesen sertés cirkovírus betegségnek (PCVD) nevezik, és általában a hízlalás idő növekedésével, elhullással és az előnevelt és a hízósertések előállításában jelentős veszteséggel társul. Több mint két évtizeddel a megjelenése után a PCV-2 továbbra is gazdaságilag fontos sertés kórokozó, és számottevően figyelembe veendő a sertéstelepeken differenciál diagnózis felállításakor.

A BETEGSÉG (PCVD) ÁLTALÁBAN ÖSSZEFÜGG:

Növekedésben visszamaradás:
(csökkent növekedési paraméterek)

Elhullás
tól: 4%
ig: 20%

Termelési veszteségek
növendék és hízósertésekben

FŐBB SZEMPONTOK


A PCV-2 számos betegség tüneteivel társult a sertésekben, amelyek együttesen sertés cirkovírus betegségként (PCVD) ismertek.


A hatékony megelőzési eszközök rendelkezésre állása előtt a PCVD volt az egyik gazdaságilag leginkább káros betegség a sertéságazatban.


A hatékony megelőző intézkedések széles körű alkalmazásával elkerülhetők a PCVD negatív hatásait.

HATÁS

A sertés cirkovírus-betegség óriási hatással van a termelékenységre, a megbetegedés 50-60%-os, az elhullás pedig 4 és 20% között mozog. A megelőző intézkedések végrehajtása előtt a betegségnek a kártételét az Európai Unió országaiban évi 562–900 millió euró között becsülték. Egy Angliában végzett tanulmányban a PCVD átlagos becsült költsége kocánként, a betegség súlyosságától függően, -21 és -245 font között volt évente.

A PCVD-vel kapcsolatos gazdasági veszteségek a következőkből adódnak:

 • Megnövekedett elhullás.
 • Csökkent növekedési ütem a termelési paraméterek általános romlásával.
 • A beteg sertések tartásának és gyógykezelésének megemelkedett költségei.
 • A másodlagos betegségekkel járó megnövekedett költségek.

A PCVD gazdasági hatását vakcinázási / és más hatékony megelőzési eszközök segítségével nagyrészt enyhítették. A vakcinák / megelőzési stratégiák költséghatékonyságának és a beruházások megtérülésének felméréséhez a vakcinázás kimenetelének és a termelés gazdaságosságának folyamatos ellenőrzésére van szükség. Angliában becslések szerint a sertéstartók a vakcinázással átlagosan 14 739–57 648 fontot spórolhattak meg, 100 kocánként, évente.

ÓRIÁSI HATÁS

A betegség okozta költségeket becslése:562 és 900 millió €
közötti évente az EU-ban

KLINIKAI MEGJELENÉS

A sertés cirkovírus-betegség általában lassú és progresszív betegség, az érintett sertés csoportoknál jól látható a testtömeg vesztés és magas elhullási arány. A sertések egy részénél szubklinikai állapot alakulhat ki, amely bizonyos mértékű növekedésbeli visszamaradást mutat, a betegség nyilvánvaló klinikai tünetei megjelenése hiányában. A PCVD a légzőszervi betegség komplex részeként, emésztőszervi betegségként, sertés bőrgyulladásként (dermatitis) és vese elfajulás (nephropathia) tünetegyüttesként (PDNS) vagy szaporodásbiológiai problémákként is megnyilvánulhat.

A PCVD felismerésének legfontosabb pontjai:

 • A sertések nem nőnek és folyamatosan romlik a kondíciójuk.
 • Az állatok egyenlőtlen, szétszórt nagyságúak az istállóban, a kutricában, az érintett sertések letargikusak és lemaradnak társtársaiktól.
 • A sertéseknél durva szőr és sápadt bőr jelenik meg, a bőr néha sárgás színű lesz.
 • Légzési elégtelenség, nehezített légzés, hasmenés, megnagyobbodott perifériás nyirokcsomók fordulnak elő. Jellemző, hogy a terápiás antibiotikum kezelésre nem javul az állapot.

DIAGNÓZIS

A PCVD klinikai tünetei és súlyos elváltozásai sokféle betegségre hasonlíthatnak. Ezért laboratóriumi vizsgálatokra van szükség a PCVD megerősítéséhez, mivel a klinikai megjelenés csak feltételezett diagnózis felállítására használható. Mivel a klinikailag egészséges sertésekben rendkívül gyakori a PCV-2 fertőződés, a PCV-2 kimutatása a szérumban vagy szövetekben PCR-rel, vagy a PCV-2 ellenanyagok szérumban történő kimutatása ELISA-val nem elegendő a PCVD diagnózisának felállításához.

A PCVD diagnózisának aranyszabályai a következők:

1

A jellemző klinikai tünetek, elsősorban a rossz kondíció és az általános betegség.

2

A betegségre jellemző makro- és mikroszkópos elváltozások jelenléte.

3

PCV-2 antigén vagy DNS jelenléte mikroszkópos elváltozásokban.

VÉDEKEZÉS

A sertés cirkovírus-betegsége egy multi-faktoriális (sok tényezőre visszavezethető) megbetegedés, ahol a PCV-2, a környezet és más tényezők egyaránt szerepet játszanak a betegség kialakulásában. Ezért a hatékony védekezés kialakításához számos tényezőt kell figyelembe venni. A jelenlegi helyzet az, hogy a PCV-2 szinte minden sertéstelepen jelen van, és eddig még sehonnan sem számoltak be sikeres mentesítésről.

A PCVD fő védekezési eszközök a következők:

A TÁRS-FERTŐZÉSEK MEGELŐZÉSE, ELLENŐRZÉSE

olyan egyéb kórokozókkal, amelyek kiválthatják a PCVD-t, mint például sertés parvovírus (PPV), vagy a sertés reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája vírusa (PRRSV).

AZ ÁLLATOKKAL VALÓ BÁNÁSMÓD MINŐSÉGE

a „20 Madec-pont” betartásával.

A KÖRNYEZET MINŐSÉGE

mivel a szellőzés, a hőmérséklet és a páratartalom kritikus fontosságú.

A JÁRVÁNYVÉDELEM,

mivel a PCV-2 nagyon ellenálló vírus, és a bélsár átvitele a ragályfogó tárgyak, eszközök, csizmák és járművek révén lehetséges.

VAKCINÁZÁS

A vakcinázás hatékonyan csökkenti a PCVD súlyosságát és előfordulási arányát, támogatva a sertéstartás teljesítményének általános javulását, az elhullások csökkentésével és a növekedési erély növelésével. Ezért a PCVD elleni sikeres védekezés fontos kulcsa a vakcinázás megfelelő és megszakítás nélküli alkalmazása.

Miért fontos a PCV-2 elleni oltás folytatása?

 • Az elhullott és a gyenge malacok százalékos arányának csökkentése.
 • Az átlagos napi testtömeg-gyarapodás javítása.
 • A takarmány-hasznosulás javítása.
 • A hízóállomány egyöntetűségének, homogenitásának javítása.
 • A társfertőzések csökkentése.
 • Az antibiotikumok használatának csökkentése.

NÉZZE MEG, HOGYAN TUDJA MEGELŐZNI A BETEGSÉGET

LEGYEN NAPRAKÉSZ

Ha naprakész szeretne lenni a betegségekkel és termékeinkkel, kérjük regisztráljon.

ÉRDEKESSÉGEK

A sertés cirkovírus betegségét először az 1991-ben bekövetkezett esetek alapján írták le, és később nevezték el a választott malacok circovírus okozta sorvadásának (postweaning multisystemic wasting syndrome, PMWS).

1998 és 2004 között súlyos járványkitörések fordultak elő Európában és Ázsiában, és 2004 és 2007 között Észak- és Dél-Amerikában is jelentős gazdasági veszteségeket okozott.

A vakcinázás 2004-ben vált elérhetővé, és azóta rendkívül széles körben elfogadott sertéstenyésztők között világszerte.

JAVASOLT IRODALOM

 • Alarcon P, Rushton J, Nathues H, Wieland B. Economic efficiency analysis of different strategies to control post-weaning multi-systemic wasting syndrome and porcine circovirus type 2 subclinical infection in 3-weekly batch system farms. Prev Vet Med. 2013;110(2):103-18.
 • Alarcon P, Rushton J, Wieland B. Cost of post-weaning multi-systemic wasting syndrome and porcine circovirus type-2 subclinical infection in England – An economic disease model. Prev Vet Med. 2013; 110(2): 88–102.
 • Segalés J. Porcine circovirus type 2 (PCV2) infections: clinical signs, pathology and laboratory diagnosis. Virus Res. 2012 Mar;164(1-2):10-9.
 • Segalés J. Overview of Porcine Circovirus Diseases. MSD Veterinary Manual. 2014. https://www.msdvetmanual.com/generalized-conditions/porcine-circovirus-diseases/overview-of-porcine-circovirus-diseases

Infografika letöltése


HU-NON-210600009