LAWSONIA INTRACELLULARIS


A L. intracellularis a proliferatív enteropátia (PE)
kórokozója. A PE egy emésztőszervi fertőző betegség, amely szinte valamennyi sertéstelepen előfordul, és általában ileitisnek nevezik.

A Lawsonia intracellularis a proliferatív enteropathia (PE) kórokozója, amely egy emésztőszervi betegség, és a sertésekben általában ileitisnek nevezik. A betegséget hasmenés, gyenge növekedési mutatók és esetenként hirtelen elhullás jellemzi a hízósertéseknél. A L. intracellularis szinte minden sertéstelepen jelen van, így a PE jelenleg a sertéságazat gazdaságilag egyik legfontosabb fertőző betegsége a világon.

JELLEGZETESEN A KÖVETKEZŐ TÜNETEKET IDÉZI ELŐ:

Hasmenés

Gyenge növekedés

Hirtelen elhullás a
növendék és a
hízóállományban

FŐBB SZEMPONTOK


A proliferatív enteropathia egy emésztőszervi betegség, amely számos különféle tünetcsoportot foglal magában, amelyeket mind az L. intracellularis okoz, például vérzéses vagy heveny, krónikus és szubklinikai forma.


A proliferatív enteropathia előfordulási aránya 90% fölötti a világ sertéstelepein, és jelentős hatással van a termelési eredményekre, valamint kiemelkedő pénzügyi veszteségeket okozhat a termelők számára. 


A Lawsonia intracellularis az előhízókat és a hízókat is érinti, sőt néhány koca és kocasüldő is megbetegedhet.

HATÁS

A proliferatív enteropathia világszerte nagy gazdasági hatással járó és állatjóléti aggodalomra okot adó betegség a sertésekben, a vizsgálatok szerint az állományban való előfordulása, az alkalmazott diagnosztikai vizsgálattól függően, 15 és 100 % között van. A legtöbb sertéstenyésztő régióban az ileitis általános előfordulására vonatkozó felmérések arra utaltak, hogy az európai gazdaságok több mint 90% -ában valamilyen aktív, folyamatos L. intracellularis fertőzés jelen van.

Becslések szerint Európában a PE-vel kapcsolatos költségek sertésenként legalább 5 €-t tesznek ki. Ez a gazdasági veszteség elsősorban a PE átlagos napi testtömeg-gyarapodásra, a takarmány-hasznosítás arányára, valamint néha az elhullási és a selejtezési mértékre való negatív hatása következménye. A csökkent napi testtömeg-gyarapodás és a megnövekedett takarmány értékesülés a hízósertések szétnövését, nem egyenletes testtömeg elérését eredményezi (ólvég), ami általában megnöveli a hízlalás idejét, vagy a sertések optimálisnál kisebb tömegben történő vágását eredményezi, ami mind a bevételben, mind nyereség mértékében veszteséget okoz.

 • Hízókkal végzett eset-kontroll és kísérleti vizsgálatok szerint az ileitis napi testtömeg-gyarapodásra és takarmányértékesülésre gyakorolt hatása a 3–19% -os illetve 7% -os romlást jelent.
 • A sertéssel foglalkozó állatorvosok között végzett felmérés alapján a PE-vel érintett hízósertéseknél a termelékenységvesztés és a megnövekedett állat-egészségügyi költségek becsült értéke 4,65 USD / értékesített hízó.
 • Eset-kontroll és kísérleti vizsgálatok eredményei alapján a PE okozta termelékenységvesztés értéke a hizlalási szakaszban 5,98$ és 17,34$ között mozog értékesített hízónként.

KIEMELKEDŐ GAZDASÁGI HATÁS

Európában a PE-vel összefüggő költségeketakár 5 € sertésenként
értékre becsülik

KLINIKAI MEGJELENÉS

A PE-sertésekben ismertetett fő klinikai tünetei az enyhe vagy súlyos hasmenés és a testtömeg-vesztés. A PE számos különböző klinikai megnyilvánulását írták már le, köztük a vérzéses vagy heveny, a krónikus és a szubklinikai formát. A PE leggyakoribb megjelenési formája a szubklinikai megbetegedés, ezért az L. intracellularis-t általában láthatatlan ellenségnek nevezik.

 • A PE HEVENY formája általában 16 hetesnél idősebb, felnőtt sertéseknél fordul elő, általában a vágáshoz közeli sertésekben, vagy a kocasüldő utánpótlásban, véres hasmenést és hirtelen pusztulást eredményez.
 • A KRÓNIUKUS PE-t hagyományosan étvágytalanság, csökkent testtömeg-gyarapodás, lesoványodás, szétnövés, hasmenés és időnként elhullás jellemzi.
 • A PE SZUBKLINIKAI formájával akkor találkozunk, amikor a sertések megfertőződnek és lesz néhány bélelváltozásuk, de mindez nyilvánvaló hasmenés és kondíció vesztés nélkül történik. A PE ezen formája klinikai tünetek hiányában is jelentős negatív hatással lehet a teljesítményre, és manapság ez lehet a legelterjedtebb.

Boncoláskor a L. intracellularis fertőzéssel járó súlyos elváltozások a béltraktusra korlátozódnak, amelyek többnyire a vékonybél, néha a vastagbél bélnyálkahártyájának megvastagodásából állnak.

DIAGNÓZIS

Számos olyan emésztőszervi betegség létezik, amelyek hasonló klinikai tüneteket okoznak, mint a PE különféle formái. Bár a durva bélelváltozások lényeges információkat nyújtanak, a PE diagnosztizálása négy fontos tényező figyelembe vételét igényli.

A PE diagnosztizálása négy fontos tényező figyelembe vételét igényli:

1

Teljesítménymutatók.

2

Klinikai tünetek.

3

A bélelváltozások értékelése.

4

….Laboratóriumi vizsgálatok.

 • A Lawsonia intracellularis nem tenyészthető a hétköznapi rutin bakteriológiai módszerekkel. Így, a diagnózis az élő állatban csak a szerológiai vagy a PCR vizsgálatok eredményén alapulhat.
 • A szeropozitivitás a fertőződés előfordulását jelenti inkább, mint a megbetegedést.
 • A bélsár pozitív PCR eredménye baktérium ürítést és aktív fertőzöttséget jelent. Ámbár a L. intracellularis jelenléte a bélsárban nem szükségszerűen vezet betegség kialakulásához.
 • A PE vonatkozásában a meggyőző diagnózist az érintett bél szövet speciális festési eljárás (IHC) vagy PCR vizsgálata biztosítja.

VÉDEKEZÉS

A PE hatékony kezelése terápiás és megelőzési módszerekkel érhető el. A megelőzés kulcsfontosságú elem a PE-vel kapcsolatos veszteségek minimalizálásához, jó költség-haszon arány mellett (befektetés megtérülése). Ezen kívül az egyre növekvő globális nyomás az antibiotikum használat csökkentésre vagy megszüntetésére az élelmiszertermelő állatokban tovább ösztönzi a preventív eszközöket a PE elleni hatékony védekezésre.

A PE megelőzésének három fő szempontja:

RÁGCSÁLÓ ÍRTÁS,

mivel a rágcsálók (egér, és patkány) fertőződhet és hordozhatja a L. intracelluláris-t.

TÍSZTÍTÁS és FERTŐTLENÍTÉS,

mivel a sertések elsősorban a bélsárral való érintkezéssel fertőződnek.

JÁRVÁNYVÉDELEM,

mivel a L. intracellularis hosszabb ideig jelen van a környezetben és a ragályfogó tárgyakon.

Hogyan segíthet a L. intracellularis elleni vakcinázás?

 • Növeli a testtömeg-gyarapodás és a takarmányhasznosítás hatékonyságát.
 • Csökkenti az elhullási és selejtezési arányt.
 • A PE fertőzött állományok antibiotikum felhasználása csökken.
 • Csökkenti a hasmenés és a bél elváltozások előfordulását.
 • Csökkenti a L. intracelluláris bélsárral történő ürítését.

Mentesítési programokkal is próbálkoztak a PE okozta termelési veszteségek csökkentésére. Ezeknek a mentesítési programoknak azonban szinte mindegyike egy éven belül kudarcot vallott, a PE a program végrehajtásától számított két éven belül újra megjelent.

NÉZZE MEG, HOGYAN TUDJA MEGELŐZNI A BETEGSÉGET

LEGYEN NAPRAKÉSZ

Ha naprakész szeretne lenni a betegségekkel és termékeinkkel, kérjük regisztráljon.

ÉRDEKESSÉGEK

A proliferatív enteropathia-t először 1931-ben írták le, de a baktériumot 1973-ig nem mutatták ki az elváltozott bélszakaszokból. Még további 22 évet kellett várni, mire a baktérium a L. intracelluláris nevet megkapta.

Számos vadon élő és háziállat lehet fertőzött a L. intracelluláris-sal és néhányban ugyancsak kifejlődik a PE. Eddig úgy gondoljuk, hogy a PE nem zoonosis. mert még a L. intracellularis baktériumot soha nem mutatták ki enterális betegségekben szenvedő embereknél.

Az antimikrobiális szerek megelőző használatának korlátozása miatt Európában a PE már korábban, az előhízlalás késői szakaszában, is megfigyelhető a termelésben.

JAVASOLT IRODALOM

 • Bane DP, Neumann E, Gebhart, CJ, Gardner IA, Norby B. Porcine proliferative enteropathy: a case-control study in swine herds in the United States. J Swine Health Prod. 2001;9:155–158.
 • Chouet S, Prieto C, Mieli L, Veenhuizen MF, McOrist S. Some patterns of exposure to Lawsonia intracellularis infection on European pig farms. Veterinary Record. 2003;152:14–17.
 • Holtkamp DJ, Rotto H, Garcia R. The economic cost of major health challenges in large U.S. swine production systems. In: Proc. 38th AASV Meeting. Orlando, Florida. 2007:85-89.
 • Jacobson M, Fellström C, Jensen-Waern M. Porcine proliferative enteropathy: an important disease with questions remaining to be solved. Vet J. 2010;184:264-8.
 • Kroll J, Roof M, Hoffman L, Dickson J, Hank Harris D. Proliferative enteropathy: A global enteric disease of pigs caused by Lawsonia intracellularis. Anim Health Res Rev. 2005;6:173-97.
 • Vannucci FA, Gebhart CJ. Recent advances in understanding the pathogenesis of Lawsonia intracellularis Infections. Vet Pathol. 2014;51:465-77.

Infografika letöltése


HU-NON-210600006