ACTINOBACILLUS PLEUROPNEUMONIAE


A sertések pleuropneumoniájának (PPP) kórokozója,
amely egy nagyon ragályos fertőző betegség.

Actinobacillus pleuropneumoniae (App) az egyik legfontosabb sertés bakteriális légúti kórokozó, amely világszerte megtalálható. Ez a baktérium a sertés tüdő- és mellhártyagyulladása (pleuropneumonia) okozója, amely magas fertőző képességű légúti betegség. Ez a betegség minden korcsoportban előfordulhat, de általában 6-20 hetes sertéseknél gyakori. Bár idült esetek jelentkezhetnek a heveny járványok után, a betegséget gyakran hirtelen fellépő, nagyon gyors lefolyású (perakut) vagy heveny klinikai megjelenés, valamint magas megbetegedési és elhullási arány jellemzi.

A BETEGSÉGRE (PPP) ÁLTALÁBAN JELLEMZŐ:

Hirtelen kitörés
és gyors terjedés.

Túlheveny vagy heveny
klinikai lefolyás.

Magas megbetegedési és
elhullási arány.

FŐBB SZEMPONTOK


A nagyon heveny, vagy heveny hirtelen megjelenő, gyorsan terjedő légzőszervi megbetegedések, amelyek magas megbetegedési és elhullási arányt idéznek elő a növendék és a hízó állományokban.


Eddig tizennyolc App szerotípust írtak le, eloszlásuk és virulenciájuk országonként eltérő. Például a 2. és 9. szerotípus nagyon virulens sok európai országban.


Bizonyos App törzsek másodlagos kórokozókként is működhetnek, más vírusos és bakteriális kórokozókkal együtt, mint pl. a sertés légzőszervi betegség komplex (PRDC) komponensei, és ezáltal megnövelik az elhullást.

HATÁS

Az Actinobacillus pleuropneumoniae a sertések légzőszervi betegsége kórokozója, amely halálos fenyegetést jelent. A legtöbb hagyományos állomány számos App szerotípussal fertőzött, amelyek hosszú ideig megmaradhatnak a hordozó sertések manduláiban. Egyes gazdaságokban a betegség soha nem válik nyilvánvalóvá, míg másokban súlyos betegségkitörések fordulnak elő.

 • Az Egyesült Államokban azt állítják, hogy a gazdaságok 80% -a fertőzött, de a betegség csak a telepek 20% -ában válik láthatóvá.
 • Egy spanyol jelentés szerint a vizsgált állományok majdnem 90% -a szerológiailag pozitív volt App-re.
 • Egy kanadai vizsgálatban az állományok 78% -a volt App-pozitív a malacok felső légúti szerveiből végzett PCR-kimutatás alapján.

Az App gazdasági jelentőségét főként az elhullás, a növekedési erély csökkenése, a gyógyszeres és állatorvosi kiadások növekedése, valamint a vágóhídon a kobzások okozzák.

 • Heveny betegség kitörések esetén a megbetegedési arány 10% és 100% között mozoghat, az elhullás pedig elérheti az érintett sertések 30-50% -át is.
 • A krónikus betegségben szenvedő sertéseknél a napi testtömeg-gyarapodás 33,6% -os, míg a takarmányhasznosulás 0,77% és 25,5% közötti csökkenéséről számoltak be.
 • A becslések szerint az App éves költségei a betegség súlyosságától függően akár 24 eurót is elérhetik sertésenként és gazdaságonként.

ÓRIÁSI HATÁS

Az APP-vel összefüggő éves költségeket:24€-ra
becsülik sertésenként

KLINIKAI MEGJELENÉS

A sertés tüdő- és mellhártyagyulladása (pleuropneumonia) klinikai lefolyása lehet nagyon heveny, heveny vagy idült, és a betegség minden formája megjelenhet az érintett sertéscsoportban, az App szerotípustól, az immunstátustól és a tüdőbe jutó baktériumok számától függően.

A nagyon heveny és a heveny megbetegedésekkor a következő klinikai tüneteket lehet megfigyelni:

 • Hirtelen elhullás.
 • Komoly légzési nehézség, gyakran nyilvánvalóan szájon keresztül vagy hasi légzés.
 • Véres hab ürítése az orrból vagy a szájból közvetlenül az elhullás előtt.
 • Magas láz.
 • Cianózis (a fülek, az orr, a lábak, a has kék elszíneződése).
 • Étvágytalanság, levertség, a mozgás visszautasítása.

Az idült forma rendszerint a gyógyuló állatokban alakul ki, vagy egy kevéssé virulens App törzzsel való fertőződés következménye. A következőkkel jellemezhető:

 • Folyamatos légzési zavar.
 • Spontán vagy időszakos, változó intenzitású köhögés.
 • Gyenge testi állapot csökkent növekedési eréllyel.

Az App-vel összefüggő tüdőelváltozások majdnem kizárólagosak:

 • Nagyon heveny esetekben, a hörgők és a légcső véres habbal, nyálkával kitöltött, eltömítve a légutakat. Komoly tüdőelváltozásoknak nem marad ideje kialakulni.
 • Heveny esetekben, a tüdőben száraz és vérzéses tüdőgyulladásos területek találhatók, gyakran fibrinnel fedetten (fibrines mellhártya).
 • Idült esetekben, tüdő elhalás (nekrózis) és tályogok lehetnek együtt kiterjedt fibrózissal, ami a tüdő letapadását okozza a bordákhoz (kötőszövetes mellhártya).

DIAGNÓZIS

A sertés tüdő- és mellhártyagyulladása (pleuropneumonia) előzetes diagnózisa tipikus klinikai tüneteken és durva tüdőelváltozásokon alapul. A diagnózist azonban megerősíti a tenyésztés, a kórokozó azonosítás és gyakran az App tipizálása. Ezért a teljes diagnózis legalább három fontos tényezőt foglal magában:

1

A betegség klinikai jelenléte. Egy robbanásszerű betegség kitörés, klinikai tünetekkel és makroszkópos elváltozásokkal, gyakran teremti meg a vélhető diagnózis felállítása lehetőségét.

2

A makroszkópos tüdőelváltozások értékelése. A tüdőelváltozások nagyon erősen utalhatnak az App-re, és a kórboncolás lehetővé teszi a mintavételt a laboratóriumi vizsgálat számára. A tüdő monitoring vizsgálata a vágóhídon az idült esetek diagnózisát segíti elő.

..3

….LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK:

 • Bakteriológia. Az App tenyésztéséhez olyan mintákra van szükség, amelyek a tüdőgyulladásos területéről származnak nagyon heveny vagy heveny esetekből, a betegség ellen nem kezelt sertésekből.
 • Szerotipizálás. A PCR gyakran használt módszer a baktérium szerotípusa meghatározására és arra is gyakran van szükség, hogy minden egyes farmon meghatározzuk, hogy melyik szerotípus fordul elő.
 • Szerológia. Az ELISA használható a valószínűleg fertőzött állományok rutinszerű megfigyelésére. Mivel különböző vizsgálati módszerek léteznek, a szerotípusok közötti kereszt reakciók, és az App törzsek virulencia különbségei miatt az eredmények körültekintő értelmezésére van szükség, különösen, ha nincsenek klinikai tünetek.       

KEZELÉS

A tüdő- és mellhártyagyulladás (pleuropneumonia) és az ezzel járó gazdasági veszteségek kezelése a járvány során elsősorban a betegség korai felismerésén, valamint a beteg és betegségnek kitett sertések gyógyszeres kezelésén alapul. Általában injektálható antibiotikumokat alkalmaznak az App kezelésére, mivel a legtöbb fertőzött sertés nem fogyaszt megfelelő mennyiségű takarmányt vagy vizet tartalmazó gyógyszert. Mindenesetre a járványok megelőzése a legjobb módja annak, hogy elkerüljük az App következményeit. A fő intézkedések a következők:

Szigorú KÜLSŐ JÁRVÁNYVÉDELEMI intézkedések, amelyekkel elkerülhető egy új App szerotípus behurcolása, beleértve ebbe az behozni kívánt állatok karanténozását és App mentes állományokból történő állatvásárlást.

BELSŐ JÁRVÁNYVÉDELMI intézkedések, hogy megszakítsuk a fertőzési láncot, például egyes korcsoportok, vagy egyes almok elkülönített felnevelése.

MENEDZSMENT és KÖRNYEZETI feltételek optimalizálása, hogy amennyire lehet, elkerüljük a sertések stressz helyzetbe kerülését, mivel a stressz lehet betegség fő kiváltó oka.

Szigorú HIGIÉNIAI módszerek alkalmazása a csoportok között, hogy csökkenteni lehessen a környezetben a kórokozó jelenlétét.

VAKCINÁZÁS, hogy megfelelő immunitást alakítsunk ki, és csökkentsük a klinikai tüneteket és a tüdő elváltozásokat.

Hogyan segíthet az App elleni vakcinázás?

 • Növekszik a testtömeggyarapodás és javul a takarmány értékesítés.
 • Csökken az elhullási arány.
 • Csökken a klinikailag érintett állományokban az antibiotikum felhasználás.
 • Csökkennek a légzőszervi klinikai tünetek és a tüdőelváltozások.

Amennyiben az App járványossá válik egy koca állományban, az állománycsere költséghatékony megközelítés lehet a betegségtől való mentesüléshez. A telep kiürítését alapos tisztításnak és fertőtlenítésnek kell követnie és néhány hétig tanácsos a telepet üresen hagyni; az újratelepítést App mentes sertésekkel kell megvalósítani.

NÉZZE MEG, HOGYAN TUDJA
MEGELŐZNI A BETEGSÉGET

LEGYEN NAPRAKÉSZ

Ha naprakész szeretne lenni a betegségekkel és termékeinkkel, kérjük regisztráljon.

ÉRDEKESSÉGEK

Csak a Sus scrofa fajba tartozó állatok, mint a vaddisznó és a házi és vadonélő sertés fertőződik App-vel. Ami fontos Szlovénia vaddisznó állományának 50 %-át találták szeropozitívnak, ami felhívja a figyelmet a vaddisznó lehetséges szerepére, mint App fertőzési forrás.

Az App törzsek virulenciája figyelemre méltóan változik; egyes törzsek magas elhullást okoznak, mások avirulensek, megint mások pedig közepes virulenciájúak. Sajnos nem állnak rendelkezésre laboratóriumi vizsgálatok az erősen virulens törzsek és a kisebb virulenciájú törzsek.

Az App szerotípusok virulenciája összefügg az exotoxin termelésük képességével.

JAVASOLT IRODALOM

 • Bossé J. T., Janson H., Sheehan B. J., Beddek A. J., Rycroft A. N., Kroll J. S., Langford P. R.: Actinobacillus pleuropneumoniae: pathobiology and pathogenesis of infection, „Microbes Infect.” 2002/4(2), pp. 225-235.
 • Losinger W. C.: Economic impacts of reduced pork production associated with the diagnosis of Actinobacillus pleuropneumoniae on grower/finisher swine operations in the United States, „Prev Vet Med.” 2005/68(2-4), pp. 181-193.
 • Sassu E. L., Bossé J. T., Tobias T. J., Gottschalk M., Langford P. R., Hennig-Pauka I.: Update on Actinobacillus pleuropneumoniae-knowledge, gaps and challenges, „Transbound Emerg Dis.” 2018/65 Suppl 1, pp. 72-90.

Infografika letöltése


HU-NON-210800002