AZ 5 ELLENŐRZÉSI PONT

Az általános/válogatás nélküli szárazra állító kezelésről a szelektív kezelésre történő váltás az egyes tehenek szintjén az állománymenedzsmentben is változtatást igényel. Fontos megjegyezni, hogy nem megfelelő végrehajtása esetén a szelektív kezelés plusz problémákhoz vezethet, például növelheti a klinikai és/vagy a szubklinikai mastitis kockázatát, a költségeket, illetve a kezelés munkaerő- és időigényét. Az MSD Animal Health ezért egy olyan szelektív szárazra állító kezelési programot fejlesztett ki, amely integrált, holisztikus gondozási megközelítést alkalmaz a szárazonállás időszakában és azon túl egyaránt.

1. A SZÁRAZRA ÁLLÍTÁS ELŐKÉSZÍTÉSE

A szárazonállási időszak kimenetelét befolyásolja az, hogy tejtermelő gazdák hogyan készülnek fel a szárazra állításra.

  • Alakítson ki egy megfelelő szárazra állítási stratégiát (például a szárazonállási időszak hosszának meghatározása, az ellés időpontjának megbízható előrejelzése, tervezés).
  • Ellenőrizze, hogy a szárazra állításkor a tehenek kevesebb mint 15%-a esetében rossz-e a bimbóvégek állapota.
  • Ellenőrizze, hogy a tehenek több mint 90%-a esetében alacsonyabb-e a napi tejtermelés 15 kg-nál.
  • Ellenőrizze, hogy a tehenek kevesebb mint 10%-ánál fordul-e elő tejszivárgás.
  • Vizsgálja meg, hogy a tehenek felveszik-e a megfelelő energiát, fehérjét, szárazanyagot és ásványi anyagokat a szárazra állítás előtti utolsó hetekben.

2. A SZÁRAZRA ÁLLÍTÁSI ELJÁRÁS

A szárazra állítási eljárás megkezdése előtt alakítson ki egy szárazra állítási stratégiát, egy tiszta munkaterületet és egy olyan protokollt, amelyet követni kell a készítmények alkalmazása során és azt követően. Menjen végig a következő pontokon:

  • Ellenőrizze, hogy tiszta, kényelmes környezetben történik-e a szárazra állítás, és követik-e az események helyes sorrendjét.
  • Értékelje, hogy követik-e a helyes higiénés protokollokat, például tiszta gumikesztyűket használnak-e, eltávolítják-e a szennyeződéseket a tőgybimbókról, alkalmanként legalább 30 másodpercig kétszer fertőtlenítik-e a tőgybimbókat, és részlegesen bejuttatják-e a bimbócsatornába az antibiotikumot vagy a bimbócsatornát lezáró készítményt.
  • Vizsgálja meg, hogy Ön tehénszintű szomatikus sejtszámot vagy valamilyen más megbízható tesztet használ-e a fertőzöttség diagnosztizálására.
  • Ellenőrizze, hogy az antibiotikum vagy a bimbócsatornát lezáró készítmény kiválasztása kellően megalapozott adatok alapján történt-e.
  • Ellenőrizze, hogy Ön csökkenti-e a potenciális stressztényezőket, például az állatok összekeverését, elegendő-e az egy tehénre jutó férőhely, megfelelően hozzájutnak-e a tehenek a takarmányhoz és az ivóvízhez

3. A SZÁRAZONÁLLÁS KORAI IDŐSZAKA

A szárazonállás korai időszaka a szárazra állítás napján kezdődik és körülbelül az ellés várható időpontja előtti 21. napig tart. Ebben az időszakban az új tőgyfertőzéseket főleg környezeti eredetű baktériumok okozzák, ezért fontos, hogy a tejtermelők korlátozzák a tőgybimbók fertőzéseknek való kitettségét és optimalizálják a tehenek immunrendszerének működését:

  • Ellenőrizze, hogy a tehenek tőgye és combtájéka tiszta-e.
  • Ellenőrizze, hogy lenyírták-e a tehenek farokszőrét, leborotválták-e a tőgyeket a szükséges módon, és rendszeresen frissítik és fertőtlenítik-e az almot.
  • Értékelje, hogy megfelel-e a számított takarmányadag, az etetett takarmányadag, az elfogyasztott takarmányadag és a szárazanyag-felvétel a szabványos táplálóanyag-szükségleti követelményeknek.
  • Figyelje meg, hogy minimalizálják-e a tehenek összekeverését és túlzsúfolt tartását az állományban.
  • Ellenőrizze, hogy az istálló megfelelő pihenőboksz-méretet és kényelmet, bőséges mozgási/járási lehetőséget, megfelelő etető- és itatóhosszt és megfelelő szellőzést nyújt-e.

4. AZ ELLÉSRE VALÓ ELŐKÉSZÍTÉS IDŐSZAKA

Az ellésre való előkészítés időszaka az ellés várható időpontja előtti utolsó 21 nap. A szárazonállás korai szakaszához hasonlóan a tejtermelő gazdáknak az ellésre való előkészítés időszakában is korlátozniuk kell a környezeti eredetű kórokozók által okozott fertőzéseket:

  • Ellenőrizze, hogy a tehenek tőgye és combtájéka tiszta-e.
  • Ellenőrizze, hogy lenyírták-e a tehenek farokszőrét, leborotválták-e a tőgyeket a szükséges módon, és rendszeresen frissítik és fertőtlenítik-e az almot.
  • Értékelje, hogy megfelel-e a számított takarmányadag, az etetett takarmányadag, az elfogyasztott takarmányadag és a szárazanyag-felvétel a szabványos táplálóanyag-szükségleti követelményeknek.
  • Figyelje meg, hogy minimalizálják-e a tehenek összekeverését és túlzsúfolt tartását az állományban.
  • Ellenőrizze, hogy az istálló megfelelő pihenőboksz-méretet és kényelmet, bőséges mozgási/járási lehetőséget, megfelelő etető- és itatóhosszt és megfelelő szellőzést nyújt-e.

5. ELLÉSI MENEDZSMENT

A szárazonállási időszak befejeződésekor a megfelelő ellési paraméterek biztosítása is segíthet mérsékelni a tőgygyulladás kialakulási kockázatát:

  • Ellenőrizze, hogy az elletőboksz megfelelő férőhelyet biztosít-e, el van-e látva tiszta, puha és száraz alommal, megfelelő elkülönülést biztosít-e a tehén számára, és hozzáférhető-e a tehén számára megfelelő takarmány.
  • Figyelje meg, hogy tiszta, száraz és jól szellőztetett-e az elletőistálló/elletőkarám és nincsenek-e abban beteg tehenek.
  • Ellenőrizze, hogy a tehenek kevesebb mint 5%-a mutat-e szemmel látható tejszivárgást.
  • Ellenőrizze, hogy a tehenek kevesebb mint 10%-a szorul-e ellési segélynyújtásra.
  • Ellenőrizze, hogy az ellés utáni első fejésekhez használt fejőberendezés megfelelően működik-e, illetve megfelelően és alaposan megtisztítják -e és fertőtlenítik-e azt a fejések előtt és után.