MI OKOZZA A BETEGSÉGET?

Egyes vizsgálatokban azt találták, hogy a tőgygyulladásos esetek többségét olyan kórokozók idézik elő, mint az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Streptococcus dysgalactiae, a Streptococcus agalactiae, a Streptococcus uberis és az Actinomyces pyogenes. Az új technológiák és kezelési lehetőségek megjelenésével a tőgygyulladás megelőzése jelentősen megváltozott. Ebben kulcsszerepe van a tőgygyulladást okozó kórokozók átalakult előfordulásának is.

Fertőző kórokozók

A kórokozók két fő csoportra oszthatók, fertőző (állatról állatra terjedő) és környezeti kórokozókra:

1.A fertőző kórokozókat rendszerint a fejős vagy a fejőgép terjeszti egyik tehénről a másikra a fejés során. Üzemi tapasztalatokból tudjuk, hogy az új technológiák, az új kezelési módszerek és a tőgygyulladás prevenciója szignifikáns mértékben csökkentette az olyan fertőző kórokozók előfordulási gyakoriságát, mint a Staphylococcus aureus, a Streptococcus agalactiae és a Streptococcus dysgalactiae.

2.Most azonban már az Escherichia coli, a Streptococcus uberis és a koaguláz-negatív staphylococcusok (CNS) is nagyon fontos szerepet játszanak a mastitis kialakulásában. E kórokozók a tehenek közvetlen környezetéből (például a pihenőbokszok alomanyagából) fertőzik meg a teheneket, ezért nevezik azokat környezeti kórokozóknak.


HOGYAN TERJED A TŐGYGYULLADÁS?

Kevés kivétellel a mastitis akkor alakul ki, amikor a bimbócsatornán keresztül mikrobák jutnak a tőgybimbóba. Csaknem minden opportunista mikroorganizmus* képes bejutni a bimbócsatornába és mastitist okozni.

*Olyan kórokozó, mely csak a megfelelő környezeti körülmények megléte esetén, például a bimbócsatornán keresztül a tejmedencékbe jutva szaporodik és okoz megbetegedést.

MILYEN TÜNETEKKEL JÁR A TŐGYGYULLADÁS?

Klinikai mastitis

Ha a tőgygyulladás klinikai tüneteket okoz, klinikai mastitisnek nevezzük. A klinikai mastitis a tőgy és/vagy a tej megváltozott megjelenése alapján ismerhető fel. A tőgy gyakran kipirult, duzzadt és fájdalmas. A tej tartalmazhat vért, gennyet, pelyheket vagy alvadékot. Néha a tej szaga is megváltozik.

Az enyhe esetekben csak néhány pehely vagy alvadék látható az első tejsugarakban. Súlyos esetekben a tej véres vagy savószerű lehet. A klinikai mastitis előfordulhat heveny formában vagy az idült mastitis fellobbanásaként.

A klinikai mastitis kialakulásának valószínűsége az ellés utáni első 30 nap során a legnagyobb, valószínűleg azért, mert ebben a magas tejtermelés által jellemzett időszakban alacsony szintű a tehén immunitása.

Szubklinikai mastitis

Szubklinikai mastitis esetén a tőgy szövete gyulladásban van anélkül, hogy a tőgyön és/vagy a tejen szemmel látható elváltozást tapasztalnánk. A szubklinikai mastitis által érintett tőgynegyedekben azonban a gyulladásos sejtek (ezáltal a szomatikus sejtek is) száma magasabb, mint az egészséges tőgynegyedekben.

Egyes vizsgálatokban azt találták, hogy a tőgygyulladásos esetek többségét olyan kórokozók idézik elő, mint az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Streptococcus dysgalactiae, a Streptococcus agalactiae, a Streptococcus uberis és az Actinomyces pyogenes. Az új technológiák és kezelési lehetőségek megjelenésével a tőgygyulladás megelőzése jelentősen megváltozott. Ebben kulcsszerepe van a tőgygyulladást okozó kórokozók átalakult előfordulásának is.

FONTOS SZEMPONTOK:

 • A tehenek egyedi szomatikus sejtszáma alapján azonosíthatók a magas szomatikus sejtszámú tejet termelő tehenek, az egyes tőgynegyedekből fejt tej szomatikus sejtszáma pedig még hasznosabb az érintett tőgynegyed vagy tőgynegyedek azonosításában.
 • Egyetlen magas SCC érték még nem ok a tehén selejtezésére, de szükségessé teszi az adott tehén további kivizsgálását.

HOGYAN LEHET DIAGNOSZTIZÁLNI A TŐGYGYULLADÁST?

A mastitis bármely tünetének észlelésekor a legjobb módszer a betegség kezelésére legmegfelelőbb intézkedést tenni a további szövődmények és a fertőzés állományban való terjedésének elkerülése érdekében.

A klinikai mastitis legtöbb korai esetének kimutatására a legjobb módszer még ma is az, ha a fejést megelőzően kifejünk a tőgyből néhány tejsugarat és azt megvizsgáljuk. Ennek oka, hogy a mastitis első jele gyakran a tej megváltozása. A tej változásai (alvadékok, pelyhek, szín- és állagváltozás) jól láthatók, ha egy kevés tejet kifejünk egy sötét felületre (próba csésze). A tej elváltozásai összefüggésben állnak a kórokozó mikroorganizmussal: az alvadékok és a pelyhek jelenléte gyakoribb a staphylococcusok és a streptococcusok előidézte mastitis esetén, míg a szalmasárga színű tej az Escherichia coli okozta tőgygyulladásra jellemzőbb. A modern fejőrendszerek esetében, már a tej mérhető paramétereinek megváltozása (pl. konduktivitás) esetén is következhetünk kezdődő tőgygyulladásra. Ennek köszönhetően az időben megkezdett terápia hatékonyságát növelhetjük.

A mastitis kórjelzése a beteg tőgynegyed tejéből végzett baktérium tenyésztésen alapul. Ezt rendszerint laboratóriumban végzik. A baktériumok izolálása és azonosítása után egy antibiogramot is kell készíteni. Az antibiogram az izolált baktériumok különböző antibiotikumok iránti érzékenységét mutatja meg. A betegséget kiváltó kórokozó azonosítása és antibiotikum-érzékenységének meghatározása elősegíti a megfelelő kezelési program kidolgozását.

FONTOS!

A helyes diagnózis felállításához magas szintű higiéniára van szükség a tejminták vétele során, a minták szennyeződésének elkerülése érdekében. A mintákat tőgynegyedenként kell gyűjteni, amennyiben több tőgynegyed érintett!

HOGYAN LEHET VÉDEKEZNI A TŐGYGYULLADÁS ELLEN?

Az új fertőzések megakadályozásához a menedzsment célokat arra kell összpontosítani, hogy csökkentsük a kórokozók jelenlétét a bimbóvégeken..

A klinikai mastitis megelőzése lényegében azonos a szubklinikai mastitiséval. Mivel a klinikai mastitis legtöbb esetét túlnyomórészt környezeti eredetű kórokozók idézik elő, kulcsfontosságú az alomból, az istállóból vagy a szabadtéri karámokból és legelőkről történő fertőződés lehetőségének csökkentése. A védekezést elősegíti a precízen és higiénikusan elvégzett tőgyelőkészítés, amely biztosítja, hogy a tőgy tiszta és száraz legyen a fejőegység felhelyezésekor.

A fertőző kórokozók esetében, az új fertőzések átvitelének megakadályozását célzó legfontosabb menedzsment gyakorlat, egy hatásos csíraölő készítmény használata fejés utáni bimbófürösztő szerként.

A szárazonállási időszak

A környezeti eredetű tőgygyulladást okozó baktériumokkal való fertőződés csúcsidőszaka a szárazonállási időszak első és végső (ellés előtti) harmada. A szárazonállási időszak során a fertőzöttség sokszor tünetmentes marad, és csak az ellés után alakul ki klinikai tőgygyulladás. A környezeti eredetű mastitis elleni sikeres védekezéshez gondosan oda kell figyelni a tehén megfelelő környezetének biztosítására az egész laktációs ciklus során. A környezeti kontamináció megakadályozása a szárazonálló tehenek esetében ugyanolyan fontos, mint a laktáció során..

A környezeti eredetű mastitis elleni védekezés legfontosabb elemei:

 • Az alom rendszeres megtisztítása vagy cseréje, pihenőbokszok tisztítása fejésenként,
 • A hőstressz csökkentése,
 • A szőrök eltávolítása a tőgyről,
 • A tőgybimbó traumás sérüléseinek megakadályozása,
 • A tőgyödéma csökkentése az ellés körüli időszakban lévő tehenekben a takarmánnyal történő kálium- és a nátriumbevitel szabályozásával,
 • Pangóvizes területek kialakulásának megakadályozása,
 • A megfelelő lefekvést biztosító pihenőbokszok fenntartása,
 • A fagyási sérülések megakadályozása és a legyek számának csökkentése.

JÓ TUDNI

 • A szárazonállási időszak a tehén laktációs ciklusának rendkívül fontos része. Ez az időszak lehetővé teszi, hogy a tőgy szövetei meggyógyuljanak és regenerálódjanak, így a következő laktáció megindulásakor optimális legyen a tejtermelés. Egy legalább 40 napos szárazonállási időszakra van szükség az optimális tejtermelés biztosításához. Ha a szárazonállási időszak 40 napnál rövidebb, a következő laktációban alacsonyabb lesz a tejtermelés.
 • A szárazra állítási terápia csökkenti az új környezeti fertőzések számát, különösen azoknak a teheneknek az esetében, melyeknél korábban tőgygyulladás vagy magas szomatikus sejtszám fordult elő.

Ha a tőgygyulladás bármelyik tünete előfordul az állományban, a betegséget a lehető leggyorsabban diagnosztizálni kell és megfelelő lépéseket kell tenni az esetleges szövődmények és a gazdasági veszteségek elkerülése érdekében.