VÉDEKEZÉSI TERV AZ ÖN GAZDASÁGA SZÁMÁRA

A terv célja olyan intézkedések foganatosítása, amelyek minimalizálják a korai vemhes tehenek vírussal való fertőződésének veszélyét, ami PF borjak születéséhez vezethetne. A PF állatok a fertőzés legfőbb forrásai, és az ilyen állatok szolgálnak a fertőzöttség állományon belüli fennmaradásának legfontosabb mechanizmusaként. A BVD elleni védekezés egyik fő összetevője az esetleges PF állatok eltávolítása, valamint a PF állatok kialakulásának vagy a gazdaságba való bejutásának megakadályozása. A PF állatok azonosítását és eltávolítását meg kell beszélnie állatorvosával, aki tájékoztatni tudja Önt a BVD-től való mentesítés megfelelő módszereiről és eljárásairól.

TESZTELÉS ÉS SELEJTEZÉS

1. év: Az állomány összes állatát (a borjakat, az állománypótlásra szolgáló üszőket, a teheneket és a bikákat is beleértve) egyedileg tesztelni kell BVD vírusra az esetleges PF állatok azonosítása érdekében. A tejtermelő tehenészetekben jó megoldás az elegytej-minták vírusra történő vizsgálata, amivel gyorsan és olcsón megállapítható, hogy vannak-e a tejelő állományban PF állatok. Ezen túlmenően egyedileg tesztelni kell az összes többi állatot is. Az esetlegesen azonosított PF állatokat azonnal selejtezni kell a BVD további terjedésének megakadályozása érdekében. A BVD vírusra negatív eredményt adó állatokat életre szólóan nem-PF állatoknak lehet minősíteni.

2. év: A következő évben az állományban született minden állatot meg kell vizsgálni BVD vírusra annak kimutatására, hogy nem voltak-e közöttük „trójai tehenek”, amelyek az állománytesztelés idején egy PF magzattal voltak vemhesek, vagy hogy nincs-e az átmenetileg fertőzött (ÁF) állatok miatti víruscirkuláció. Ideális esetben ezt a vizsgálatot röviddel a születés után kell elvégezni, hogy a PF állatok eltávolíthatók legyenek még azt megelőzően, hogy más fogékony szarvasmarhákat megfertőznének.