Védjük meg lovainkat!

Védjük meg lovainkat!Védjük meg lovainkat – a fertozo betegségektol!Tartalomjegyzék Lóinfluenza Herpeszvírus-fertozések Tetanusz (merevgörcs) Veszettség Mirigykór Ajánlott vakcinázási programokLóinfluenzaA

Védjük meg lovainkat – a fertozo betegségektol!

Tartalomjegyzék

Lóinfluenza
Herpeszvírus-fertozések
Tetanusz (merevgörcs)
Veszettség
Mirigykór
Ajánlott vakcinázási programok


Lóinfluenza

A lóinfluenza a légzoszerveket megtámadó kifejezetten ragályos, gyorsan terjedo vírusfertozés. Az állatok lázasak (42oC), bágyadtak, étvágytalanok. Könnyeznek, orrnyálkahártyájuk kipirult, vízszeru orrfolyásukat száraz, mélyrol jövo köhögés kíséri. A vírus igen gyorsan, 1-5 nap alatt elterjed az istállóban, majd az összes lovat megfertozi és megbetegíti. A vírusok által megtámadott nyálkahártyát gyakran baktériumok lepik el, ezáltal a betegség tünetei súlyosbodnak. A megfelelo állatorvosi kezelés a kehességig terjedo idült megbetegedések elkerülése érdekében mindenképpen szükséges.

Mely lovak veszélyeztettettek?

A lóinfluenza különösen sportlovaknál és lovardákban léphet fel, tehát minden olyan helyen, ahol különbözo helyrol származó lovak együtt vannak. A szállítás alatti stressz, és a megnövekedett teljesítménykényszer kedveznek a betegség kitörésének és a fertozés elterjedésének.
Különösen a ½-3 éves kor közötti fiatal lovak betegszenek meg, amikor eloször találkoznak a vírussal.

Milyen védelmet biztosíthatok lovam számára?

Az influenzavírus ellen oltással védekezhetünk. Egy hatásos, védooltások által nyújtott védelem érdekében szükséges az alapvédettséget nyújtó vakcinázás, ugyanúgy, mint minden oltás esetében.

Az influenzavírus sajátossága, hogy a vírus, hasonlóan az embereknél fellépo influenzavírushoz, változtatja külso megjelenését, s ezáltal az immunrendszer nem minden esetben ismeri fel azt. Ez ugyan az emberrel ellentétben csak 10-15 évenként történik meg, mégis javasolt egy olyan lóinfluenza vakcinát használni, amelyik védelmet nyújt az aktuális betegség kórokozói ellen. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és az OIE (Nemzetközi Járványügyi Hivatal) nemzetközi szakérto bizottságainak jelenleg érvényben lévo ajánlása szerint olyan aktuális oltóanyagokat kell felhasználni, amelyek az ún. „európai típus”-t (Newmarket/2/93), és az ún. „amerikai típus”-t (Newmarket/1/93) is tartalmazzák.

Herpeszvírus – fertozések

A ló-herpesz vírus legelterjedtebb képviseloje az 1-es szerotípus (EHV-1) és 4-es szerotípus (EHV-4). Mindkét szerotípus megtámadja a légzoszerveket, a központi idegrendszert, valamint a magzatot.


• Légutak megbetegedése (Rhinopneumontis) foként EHV-4, de EHV-1 is
• Központi idegrendszeri tünetek (bénulás, keresztgyengeség) foként EHV-1, de EHV-4 is
• Vetélés foként EHV-1, de EHV-4 is

A herpeszvírusok az influenzavírusokkal együtt a légúti megbetegedések leggyakrabban előforduló kórokozói. A vírusok terjedése elsősorban fertőzött lovakkal, közvetlen érintkezéssel cseppfertőzés útján történik.

Mely lovak veszélyeztetettek?

Minden ló ki van téve a megbetegedés veszélyének. Magyarország lóállományának mintegy 80%-a a harmadik életév eléréséig érintkezésbe kerül a herpeszvírussal. Hasonlóan az emberhez, az egyszer megfertozött ló élete végéig vírushordozó marad – akkor is, ha a betegség tünetei nem lépnek fel (látens hordozó).

Ez azért lehetséges, mivel az elso fertozést követoen a megfertozött ló immunrendszere és a fertozés között egy ingadozó egyensúlyi állapot áll be. Stressz, vagy valamilyen immunrendszert gyengíto hatás következtében ez az egyensúly megbomlik, és a herpeszvírusok aktivizálódnak. Ezt követoen a vírusok tömegesen elszaporodhatnak, aminek az lesz a következménye, hogy a ló megbetegszik, és a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, ezáltal a herpeszvírus az egész lóállományban elterjed. Éppen ezért ajánlatos, hogy az állomány minden lova hatékony védelemben részesüljön a herpeszvírus-fertozés ellen.

Milyen védelmet biztosíthatok a lovam számára?

Rendelkezésre állnak olyan védooltások, amelyek mindkét herpeszvírust (EVH-1, EVH-4) elölt formában tartalmazzák. Ezek a védooltások az immunrendszert ellenanyagok termelésére késztetik. Ahhoz, hogy az elégséges immunvédelem fenntartható legyen, a védooltásokat rendszeresen, 6 hónaponként meg kell ismételni, de a vemhes kancák a vemhességi idejük alatt legalább 3-szor legyenek oltva. Az oltás beadható az influenza elleni vakcinázással kombinálva is.

Tetanusz (merevgörcs)

A tetanuszt okozó Clostridium tetani egy talajlakó baktérium, amely a talaj felso rétegében mindenütt megtalálható, sot egy egészséges ember és állat beleiben is elofordulhat. Amennyiben azonban sebekkel (patkolási sebzések, megnyilallás, pártatiprás, herélési és baleseti sebzések) érintkeznek, oxigén-mentes környezetben elszaporodnak, és olyan méreganyagot (toxin) termelnek, ami az idegsejtekhez kapcsolódik. A lovak különösen érzékenyek! A megfertozött lovak az esetek túlnyomó részében elpusztulnak. Jellemzo tünetei a deszkakeménységuvé váló izmok, amelyeket mozgászavarok, alkalmankénti izomremegés, valamint fokozott izgalmi állapot kísér, ami görcsös rohamokhoz vezethet. Jellemzoek a mereven fölfelé álló fülek, a trombitaszeruen kitáguló orrnyílások, a pislogóhártya eloesése, szájzár, valamint a „furészbak-szeru” testtartás. Végül az állatok oldalfekvésben, mereven kinyújtott lábakkal, a betegség 3-10. napján elpusztulnak.

Milyen védelmet biztosíthatok a lovam számára?

tetanusz elleni oltás nem kerülheto meg! Tetanuszszérummal történo kezelés ugyan elképzelheto, azonban ez legtöbbször olyan késon történik meg, hogy ez csak az idegsejtekhez még hozzá nem kapcsolódott méreganyagot (toxint) képes semlegesíteni, így az állat elpusztul.

Veszettség

A kórokozó – egy bizonyos vírusfajta – átvitele a veszettséggel fertozött állat harapása által történik. A vírus a harapás helyétol az idegpályákon keresztül jut a központi idegrendszerbe, ahol elszaporodik, majd onnan a nyálmirigybe kerül, amelyet a beteg állat a nyálával ürít. A veszett lovat a harapás helyén viszketés kínozza, kapar a patájával, és rágni kezdi a bokszban lévo tárgyakat. A kólikaszeru jelenségek mellett megfigyelheto az emberekkel és az állatokkal szembeni agresszivitás is. Ezen kívül garatbénulás, és eroteljes nyálfolyás jelentkezik. Idoszakonként az egész testre kiterjedo rángások figyelhetok meg. Egyes lovak azonban nem mutatnak nyugtalanságot, ugyanakkor lógatják a fejüket, „hintáznak” és gyakran lefekszenek. 4-5 nap elteltével elpusztulnak.

Milyen védelmet biztosíthatok lovam számára?

A veszettség bejelentési kötelezettség alá tartózó betegség, amelynél az állat kezelése tiltott. Amennyiben hatóságilag megállapított a veszettség vagy annak gyanúja, a helyzettol függoen a hatóság különbözo intézkedéseket rendelhet el (14 napos megfigyelés, 90 napos megfigyelés, veszettség elleni oltás), vagy a veszettség tüneteinek jelentkezésekor elrendeli az állatok leölését. Mivel a veszettség az emberre nézve is életveszélyes lehet, ezért az ember és az állat védelmében ajánlott a lovakat beoltani.

Mirigykór

A mirigykór a fiatal lovak felso légúti nyálkahártyáinak, valamint a fej és torok nyirokcsomóinak gennyes gyulladásával járó heveny fertozo betegsége. A mirigykór a lovak jellemzoen fiatalkori betegsége, mivel túlnyomórészt csikóknál fordul elo. A kórokozót (Streptococcus equi) egy állományba rendszerint tünetmentes, a betegségen korábban átesett baktériumhordozó lovakkal viszik be.

Az olyan külso tényezok, mint ”megfázás”, túlzott igénybevétel, hosszabb szállítás, vagy sok ló egy helyen való tartózkodása kedvezoen hatnak a betegség kitörésére. Ilyenkor bágyadtság, láz (kb. 40oC), étvágytalanság és mindenekelott vízszeru, majd gennyes orrfolyás lép fel.
A torokjárat, a fültomirigy és a garatüreg nyirokcsomói megduzzadnak, keménnyé, meleggé válnak és fájdalmasak. A gennyesedés tályog keletkezéséhez vezet, amelyekbol genny ürül.
A baktériumok szervezetben való „széthordásával” azonban más szervekben is tályog keletkezhet, amely érzékeny csikókban már elhulláshoz vezethet.

Milyen védelmet biztosíthatok a lovamnak?

A beteg állatokat el kell különíteni, s minél elobb gyógykezelni, de ma már létezik olyan védooltás, amellyel hatékonyan védekezhetünk a mirigykór ellen. Az alapimmunizálás után azonban a biztos védelem érdekében 3 havonta ismételni kell az oltásokat.

Állatorvos (rendelo) becsétje:

Ajánlott vakcinázási programok

Herpesz és influenza elleni kombinált oltóanyag

Alapimmunizálás1. oltás2. oltás4 hónapos kortólaz 1. oltás után 6 héttela 2. oltás után 2-6 hónappal
Emlékeztető oltások6 havonként

Tetanusz és influenza elleni kombinált oltóanyag

Alapimmunizálás1. oltás2. oltás3. oltás4 hónapos kórtólaz 1. oltás után 4 héttela 2. oltás után 6 hónappal
Emlékeztető oltásokéventeJárványveszélyes időszakban a 2. oltás után az alapimmunitás részenként 2-3 hónap múlva meg kell ismételni, majd a továbbiakban 6 havonként kell oltani.

Herpesz ellen

Alapimmunizálás1. oltás2. oltás4. hónapos kortólaz 1. oltás után 4 héttel
Emlékeztető oltások6 havonta
vemhes kancaaz alapimmunizálás után 3-4 alkalommal a vemhesség alatt

Tetanusz ellen:

Alapimmunizálás1. oltás2. oltás4. hónapos kortólaz 1. oltás után 4-8 héttel
Emlékeztető oltások2 évente

Veszettség ellen:

Alapimmunizásálás6 hónapos kórtól
Emlékeztető oltásokévente

Mirigykór ellen:

Alapimmunizásálás1. oltás2. oltás4 hónapos kórtól4 héttel az 1. oltás után
Emlékeztető oltások3 havonta

További információért keresse fel állatorvosát!

Intervet Hungária Kft.
Tel:(361) 456 3090
Fax:(361) 456 3099
info.hungary@intervet.com
www.msd-animal-health.hu