Külföldi nyaralás kutyával

Külföldi nyaralás kutyával Hogyan védhetjük meg kedvencünket a leishmaniosis-t okozó paraziták ellen? Külföldi utazások során nem csak az emberek, hanem az oket vakációjukra elkíséro házikedvencek is ki vannak téve a fertozésnek, így a gazdikat nemcsak magukkal, hanem kedvenceikkel szemben is felelosség terheli. Ugyanis hiába kapott meg kutyánk minden szükséges védooltást és hiába tökéletesen egészséges, szervezete, […]

Külföldi nyaralás kutyával

Hogyan védhetjük meg kedvencünket a leishmaniosis-t okozó paraziták ellen?


Külföldi utazások során nem csak az emberek, hanem az oket vakációjukra elkíséro házikedvencek is ki vannak téve a fertozésnek, így a gazdikat nemcsak magukkal, hanem kedvenceikkel szemben is felelosség terheli. Ugyanis hiába kapott meg kutyánk minden szükséges védooltást és hiába tökéletesen egészséges, szervezete, immunrendszere nincsen felkészülve a más égövön – elsosorban mediterrán éghajlaton – megtalálható parazitákkal és élosködokkel szemben.

Létezik ugyanis egy igen veszélyes, akár végzetes kimenetelu betegség, a leishmaniosis, mely elsosorban a külföldi utazásra magunkkal vitt kutyáinkat fenyegeti.

Mi a leishmaniosis és hogyan fertozi meg kedvencünket?
Kutyákra nézve az egyik legnagyobb és legreálisabb veszélyt jelento betegséget egy alig néhány milliméteres, szabad szemmel alig észreveheto kis rovar, a lepkeszúnyog (Phlebotomus perniciosus) jelenti kedvenceink számára. Ezek a paraziták egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket vérszívásuk alkalmával visznek be a kutya szervezetébe. Kb. 500 faj létezik, csak 37 képes a Lesimaniat közvetíteni.
Ismerteto lehet, hogy 1 méter magasan repülnek, “szorös” a szárnyuk, csípésük sokáig viszket A betegséget egyébként bizonyos kullancsfajok is terjesztik. (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus)

A betegséget terjeszto szúnyogok és kullancsfélék (illetve a bennük élo és a kórt okozó egysejtuek) elsosorban a mediterrán éghajlatú területeken pl. a Földközi tengert ölelo országokban (Portugália, Spanyolország, Olaszország, Málta, Görög- és Törökország), Latin-Amerikában (Argentína, Mexikó), Afrikában (Líbia, Tunézia, Marokkó, Algéria, Egyiptom), fordulnak elo, de találkozhatunk velük a Közel-Keleten, Kínában, sot még Svájcban vagy Franciaországbanis!

Mit okoz a leishmaniosis?
A betegség zoonosis, azaz ember is elkaphatja a kutyáktól (dum- dum fever, kalaazar, keleti fekély). A világon 12 millió ember szenved leismaniában, évente 1- 1,5 millió új fertozést regisztrálnak.
Állatokon megfigyelheto tünetek: szimmetrikus vagy helyi szörhiány mutatkozik a fülön, a szemkörnyéken és a farkon. Az orrháton száraz, pikkelyes hámló területek, a mancsokon, fülkagylón fekélyes borgyulladás. A betegség jellemzoje a fokozott köröm szaruképzodés.
A kórfolyamatokban képzodo és a vérben keringo immunkomplexek lerakódnak a belso szervekben, és vese, ér, izület és szemkárosodást okozhat.

A megelozés a legjobb orvosság
A kutyára veszélyt jelento leishmaniosis-szal szemben szerencsére létezik hatékony ellenszer, amely a betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.
Egy speciálisan lepkeszúnyogok és kullancsok távol tartására és csípésük elleni védelemre kifejlesztett nyakörvvel magas szintu, legalább 6 hónapon át tartó védelmet biztosíthatunk kedvencünk számára.
Az Intervet Scalibor gyógyszeres nyakörve a gyártó által kifejlesztett innovatív hatóanyag-felszabadulási technológiának köszönhetoen az állat egész testére kiterjedo védelmet tesz lehetové és biztosítja, hogy a hatóanyag (deltametrin) folyamatos utánpótlás mellett, közvetlenül a kutya szorzetére kerüljön. (Ellentétben a hagyományos ”bolhanyakörvekkel”, melyek hatóanyaga párolgás útján szabadul fel, ezáltal jelentos része a levegobe kerül és veszendobe megy.)

Alkalmazás
A teljesen szagtalan nyakörvet a tökéletes védohatás elérése érdekében, a tervezett utazás megkezdése elott 10-14 nappal kell a kutyára tenni. Csupán egyetlen dologra kell figyelni: használata során kerülni kell az állat samponnal vagy szappannal történo lemosását, azonban a gondtalan fürdés, úszás vagy pancsolás ilyenkor is megengedett a kutyák számára.
A hatóanyag az emberre és a melegvéru állatokra teljesen ártalmatlan, így nyugodtan használható kölyköknél, szoptató vagy vemhes szukáknál, de akkor sem kell aggódni, ha a kutya körül kisgyermekek, vagy terhes nok is vannak.

További információ:

Radó Tamás– Café PR Kft.
Tel: 450-5003, Email: radot@cafepr.hu

vagy

Horváth Eszter – Café PR Kft
Tel: 450-5066, Email: horvathe@cafepr.hu


Az Intervet Hungária Kft-rol:
Az Intervet elkötelezett munkát folytat a korszeru állat-egészségügyi készítmények kutatása, fejlesztése, gyártása és terjesztése érdekében. Az Intervet-Schering Plough Animal Health a világ és egyben Magyarország legnagyobb állatgyógyszer és vakcina gyártó és forgalmazó cége.
Az Intervet Hungária Kft. az állatgyógyszerek területén az egyik legszélesebb termékskálával rendelkezo cég; vakcinák, antibiotikumok, antiparazitikumok szinte minden állatfajra kiterjedo választéka alkotja a listát. A baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, kutya-, macska- és lóvakcinák, togy- és méhinfúziók valamint hormonkészítmények területén évek óta a piac meghatározó szereploje.
További információért kérjük, látogassa meg a www.msd-animal-health.hu és a www.kisallatorvos.hu honlapot.