Egzotikus nyaralás kutyával, veszély nélkül? Ma már lehetséges!

Egzotikus nyaralás kutyával, veszély nélkül? Ma már lehetséges!Tegyük fel kedves kutyatulajdonos, hogy úgy dönt, a legközelebbi tengerparti nyaralása alkalmával magával viszi a kedvencét is. Mint tudjuk, az állatokkal történő utazás során rengeteg mindenre figyelni

Tegyük fel kedves kutyatulajdonos, hogy úgy dönt, a legközelebbi tengerparti nyaralása alkalmával magával viszi a kedvencét is. Mint tudjuk, az állatokkal történő utazás során rengeteg mindenre figyelni kell, hiszen a hosszú autó- vagy repülőút nagyon megviseli a kutyákat. Ezen kívül az indulás előtt be kell szerezni a megfelelő állatorvosi igazolásokat (pl. útlevél), össze kell pakolni a kutyacuccokat is, ráadásul egyes országokba csak chippel megjelölt kutyák vihetők be, így ezt is biztosítani kell a számukra. Az új helyen rengeteg ismeretlen veszély is fenyegetheti kedvencünket: forgalmas autóutak, tömeg, a megszokottól eltérő hőmérséklet és páratartalom, idegen szagok és idegen emberek. De gondolta volna, hogy az egyik legnagyobb veszélyt egy mindössze pár milliméteres, alig észrevehető kis rovar jelenti kedvence számára? Ezek a szabad szemmel nehezen észrevehető kis lepkeszúnyogok ugyanis egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket vérszívásuk alkalmával visznek be a kutya, a kisrágcsálók vagy az ember szervezetébe, de négylábú kedvenceink vérét szeretik a legjobban, így a kutyák vannak a legnagyobb veszélyben.

Először is nézzük meg, hol fordulnak elő ezek a kis szúnyogok (és bennük a kórt okozó ún. protozoonok, azaz egysejtűek): Latin-Amerikában (pl. Argentína, Mexikó), Afrikában (pl. Líbia, Tunézia, Marokkó, Algéria, Egyiptom), a Földközi tengert ölelő országokban (pl. Portugália, Spanyolország, Olaszország, Málta, Görög- és Törökország), de találkozhatunk velük a Közel-Keleten, Kínában, sőt még Svájcban vagy Franciaországban is. Nos, szerepel ezek között nyaralásának cél országa?

Másodszor, nézzük meg, hogy milyen tünetekkel is jár ez a megbetegedés. A leishmaniosisnak alapvetően két típusa ismeretes: az egyik a bőr-leishmaniosis, amelynél kis göbök és nehezen, hegesedéssel gyógyuló fekélyek keletkeznek a szájban és az orrüregben, egy idő után pedig csont- és porcelhalás is bekövetkezhet. A másik típus a lágyszerveket (pl. a májat, és a veséket) megtámadó ún. viscerális-leishmaniosis, amelynél először az orron, a szemek körül, a farkon és a fülön szőrhullás és bőrmegvastagodás keletkezik, majd az állat egyre elesettebbé, soványabbá és gyengébbé válik, időnként lázrohamok öntik el, begyullad a szeme (sőt meg is vakulhat), majd a máj és a vesék rendellenes működése miatt elpusztul.

Mivel a megjelenő tünetek nem specifikusak, a lappangási idő pedig hosszú (sokszor hetek, hónapok telnek el a nyaralás után, mire az állat megbetegszik), a pontos ok felismerése nagyon nehéz, egyértelmű diagnózis pedig csak akkor állítható fel, ha a szövetekből vett mintákból a kórokozót sikerül az erre szakosodott laboratóriumokban kimutatni.

Most nézzük meg, hogy mit tehetünk a gyógyulás érdekében? A leishmaniosis kezelésére vannak ugyan gyógyszereink, azonban ezek egyrészt nagyon drágák, másrészt csak a tünetek csillapítására elegendőek, sajnos a kórokozók teljes elpusztítására nem képesek, ráadásul egy jelentős részük veseszövet romboló is. A tünetek tehát egy idő után újra előjönnek, így a kezelést állandóan ismételni kell az állat élete végéig, ami jelentősen megterheli a pénztárcánkat.

Mi lehet akkor a megoldás? Mivel a lepkeszúnyogok főleg az éjszakai és a hajnali órákban „támadnak” körbevehetjük kedvencünk fekhelyét sűrű szövésű hálóval – aztán egész éjszaka virraszthatunk mellette, hogy nehogy kibújjon alóla. Vagy választhatjuk az INTERVET forradalmian új termékét, a SCALIBOR nyakörvet, melynek hatóanyagtartalma egy láthatatlan „védőhálót” fon az állat köré. Ez a védőpajzs nemcsak, hogy megvédi a kutyát a leishmaniózis kórokozóját közvetítő lepkeszúnyogok csípése ellen, hanem egyben el is pusztítja azokat. Ráadásul az emberre és a melegvérű állatokra teljesen ártalmatlan, így nyugodtan használhatjuk kölyköknél, szoptató vagy vemhes szukáknál is, és akkor sem kell aggódnunk, ha a kutya körül kisgyermekek vagy terhes nők is vannak. Az egyébként teljesen szagtalan és nagyon tetszetős formájú, több méretben is rendelkezésünkre álló nyakörvet a tökéletes védőhatás elérése érdekében, a tervezett utazás megkezdése előtt 10-14 nappal kell a kutyára tenni. Csupán egyetlen dologra kell figyelnünk: használata során kerülnünk kell az állat samponnal vagy szappannal történő lemosását, azonban a gondtalan fürdés, úszás vagy pancsolás ilyenkor is megengedett kutyusunk számára.

Kutyája védelme érdekében, egzotikus utazásai alkalmával használja Ön is a SCALIBOR nyakörvet, hogy a szabadság álomszerű percei ne változzanak a hazautazást követően rémálommá!

Dr. Fodor Kinga
állatorvos
2006. március