Mi történik kedvencünkkel, ha megöregszik?

Mi történik kedvencünkkel, ha megöregszik?A gondos tulajdonosoknak, az állatorvos-tudomány és a takarmányipar fejlődésének hála kedvenceink egyre magasabb kort élnek meg mellettünk, hosszabb ideig maradnak családtagjaink. Ahogyan magunkat

A gondos tulajdonosoknak, az állatorvos-tudomány és a takarmányipar fejlődésének hála kedvenceink egyre magasabb kort élnek meg mellettünk, hosszabb ideig maradnak családtagjaink.

Ahogyan magunkat, vagy akár szeretteinket figyeljük, úgy kutyánk egészségével is egyre többet kell törődnünk a kor előre haladtával.

Számtalan olyan betegség van, ami középkorú, vagy idősebb kutyákban fokozott számban fordul elő. A leggyakoribbak a daganatos megbetegedések, az izületi bántalmak, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a szemlencse betegsége, illetve a máj, a vese és a hasnyálmirigy kóros elváltozásai.

A szív számos betegsége közül a szívizomzat elváltozásai fordulnak elő legnagyobb számban. Gyakrabban tapasztalunk olyan szívizom megbetegedést, ami feltehetően a szív anyagcsere zavarai miatt alakul ki, ritkábban szívizomgyulladás és elfajulás áll a háttérben. A betegség főleg hím kutyákban, 2-6 éves kortól fordul elő, halmozottan észleljük dogban, dobermannban, német juhászban, cocker spánielben. A kóros folyamatok következtében romlik a szív munkájának hatékonysága.

A gazdi számára árulkodó tünetek a fáradékonyság, a köhögés, a szapora és nehezített légzés, a has térfogatának megnövekedése. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, állatorvosa megvizsgálja a kutyáját, s elvégzi, vagy javasolja a megfelelő kiegészítő vizsgálatokat. Az eredmények értékelése alapján írja elő a gyógykezelést, ami elsősorban a szívelégtelenség enyhítésére és a tünetek mérséklésére irányul.
Általában többféle gyógyszer együttes adásával kapjuk a legjobb eredményt. Az egyik ilyen modern készítmény a Vasotop, ami egyedül, vagy más gyógyszerekkel együtt naponta egyszer adagolva enyhíti a tüneteket, javítja a beteg általános állapotát.
A kezelés során nagyon fontosak a rendszeresen ismételt kontrollvizsgálatok, hogy változtatni lehessen a gyógyszerek kombinációján, illetve adagján.

A betegség véglegesen nem gyógyítható, a kezelésekkel a célunk, hogy házi kedvencünk életminőségét javítsuk, és ezáltal hosszabb ideig tudhassuk közelünkben.