Az ileitis – történeti áttekintés, kóroktan

A L. intracellularis egy gram-negatív hajlított pálca/szigmoid alakú, egy hosszú flagellummal rendelkező baktérium.

Az eddig kifejlesztett összes szerológii vizsgálati módszer közül csak a blokkoló ELISA érhető el világszerte a kereskedelemben.

BEVEZETÉS:

A sertések proliferatív enteropatiaja (PPE), vagy más néven ileitis, egy fertőző emésztőrendszeri betegség, amilyet egy obligát sejten belül élősködő baktérium, a Lawsonia intracellularis okoz. A sertésekben megfigyelhető klinikai formái a heveny vérzéses, az idült és a szubklinikai. Mivel az utónevelt és a hízósertés állományok legelterjedtebb és gazdasági hatásait tekintve egyik legfontosabb betegsége, fontos az ezzel kapcsolatos ismeretek rendszeres  frissítése.

“Az ileitis tipikusan egy olyan betegség, amellye kapcsolatosan meg kell tanulni, hogyan kell vele együttélni”.

“Az ileitis tipikusan egy olyan betegség, amellye kapcsolatosan meg kell tanulni, hogyan kell vele együttélni”.

Töltse le a PDF-et.

Az ileitis járványtana

The epidemiology of L. Intracellularis remains obscure

Nem sokat tudunk a L. intracellularis járványtanáról.

Ezek az okok.

BEVEZETÉS

Az ileitis vagy másnéven a sertések proliferatív enteropatiaja (PPE) széles körben elterjedt a külömböző sertés termelési rendszerekben (a telepek 30-95% -a fertőzött) a Világ minden részén (1, 2, 3, 4, 5). A rendelkezésre álló szerológiai vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a pozitív gazdaságok aránya 60-90% között van a különböző országokban (6).

Az ileitis becsült gazdasági hatása a sertéságazatra vonatkozóan Nagyon magas, így például 20 USD/koca/év Ausztráliában (7), illetve 20 millió USD/év az USA-ban (8).

Fontossága ellenére keveset tudunk a L. intracellularis járványtanáról, különösen a fertőzési forrásokról, a baktérium ellenállóképességéről a környezetben és a lehetséges biológiai vektorokról (közvetítőkről) a telepek között.

Töltse le a PDF-et.

A L. intracellularis kórfejlődése.

Lawsonia intracellularis has specific infection and spreading mechanisms within the host

A L. intracellularisnak egy különleges fertőzési mechanizmusa van, és jellemzően az utónevelés és a hizlalás fázisában jelenik meg.

Tudjon meg többet a virulencia (fertőzési) faktorokról.

Mint obligát sejtenbelül élősködő baktérium, a L. intracellularisnak egy specifikus fertőzési és terjedési mechanizmusa van a gazdaszervezetben. A fertőzés, szájon át történő bejutással kezdődik és a kórokozóval még korábban nem találkozott állatok a különböző korcsoportokban fogékonyak a kórokozóra. Azonban a  fertőzés jellemzően az utónevelés végén és a hizlalás fázisában figyelhető meg. Elszórtan  fiatal utánpótlásra szánt állatokban (koca- és kansüldők) a betegség egy heveny és vérzéses  formája fordul elő. Nincs egyértelmű magyarázata annak, hogy ezekben az egyes állatokban a betegségnek miért ez a formája  alakul ki.

z úgynevezett fertőző dózis úgy 103 mikroorganizmus körül van (Collins et al., 2001),  s a bélrendszeri mikrobióta jelenléte elengedhetetlen a betegség kialakulásához, az ún. Gnotobiotikus sertések (császármetszéssel született, elkülönítve nevelt) nem válnak fertőzötté a L. intracellularis színtenyészettel történő fertőzéssel (McOrist et al., 1993). Több úgy nevezett kétszeres (együttes) fertőzéses kísérletet végeztek L. intracellularis és PCV2 vagy  Salmonella sp. (Opressnig et al., 2011; Borewitz et al., 2015), alkalmazásával kereskedelmi sertéseken , de ezideig nem találtak összefüggést (bizonyítékot) bármely szinergikus hatásra vonatkozóan. 

Töltse le a PDF-et.

Az ileitis klinikai tünetei és megnyílvánulási formái

Az ileitis tünetei eltérőek lehetnek, ide értve a heveny vérzéses format, vagy az idült és a szubklinikai megjelenést is.

Az ileitis tünetei eltérőek lehetnek, ide értve a heveny vérzéses format, vagy az idült és a szubklinikai megjelenést is.

Tudjon meg többet ezekről a klinikai megjelenési formákról.

Az ileitis megjelenési formái a sertésekben a vérzéses vagy más néven a heveny, az idült és a szubklinikai.

HEVENY FORMA

A heveny megbetegedés a fiatal felnőtt állatokat érinti 4-től 12 hónapos kor között, jellemzően az állomány utánpótlásra vásárolt süldőket (koca és kan), vagy az értékesítésre váró naív hízókat. A jellemzően heveny vérzéses betegség profúz (bőséges), véres hasmenéssel és hirtelen elhullásokkal jár (McOrist & Gebhart, 2012). Fekete, kátrányos székletet gyakran találunk a klinikai megjelenés elején vagy éppen akkor amikor az állatok kezdenek felépülni enyhébb esetekből.

Töltse le a PDF-et.

Az ileitis előfordulása

A jelenlegi bizonyítékaink alapján megállapíthatjuk, hogy a Föld közel a teljes  sertésállománya fogékony a Lawsonia intracellularis fertőzésre.

A jelenlegi bizonyítékaink alapján megállapíthatjuk, hogy a Föld közel a teljes  sertésállománya fogékony a Lawsonia intracellularis fertőzésre.

Tudjon meg többet ennek a termelésre gyakorolt hatásairól.

Az ileitis világszerte elterjed a különböző termelési tevékenységeket folytató sertéstelepeken. A betegség jelen van valamennyi országban ahol jelentősebb – iparszerű – sertéshús termelést folytatnak. A 2000-s Országos Állat Monitoring Rendszerben ez volt leggyakoribb megbetegedést okozó kórokozó az utónevelés és a hizlalás során, előfordulásáról a teljes állattartó hely több mint 1/3-án jelentették, míg a nagylétszámú sertéstartó gazdaságok 75%-ban fordult elő (10.000 vagy több éves sertés) (Highlights, 2002).

A felmérése azt is mutatja, hogy országonként eltérően, de legalább a telepek 15%-a, nem ritkán 100%-a mutatkozott pozitívnak az adott (eltérő) vizsgálati módszerek alapján.

Töltse le a PDF-et.

Az ileitis okozta gazdasági veszteségek

A gazdasági veszteségek legnagyobbrészt a betegség okozta termelési kiesésekből származnak.

A gazdasági veszteségek legnagyobbrészt a betegség okozta termelési kiesésekből származnak.

Fedezze fel az okokat itt

KIEMELÉSEK

Az ileitis okozta úgynevezett szétnövés kapcsán jelentkező takarmányozási költségek és értékesítési nehézségek (súly alatti egyedek büntető ára, nagy szórás a minőségben), további költségeket jelentenek a termelőknek. Ennek megfelelően az állategészségügyi beavatkozásokra költött pénzt, úgymint vakcinázás, antimikrobiális kezelések, állatorvosi kiadások és a diagnosztikai kiadások, úgy kell mérlegelni, mint olyan lehetőségek, amelyek az ileitis termelési veszteségeinek csökkentésére szolgáló  befektetések.

Töltse le a PDF-et.

Mi is az ileitis?

Pedro Rubio bemutatja a Sertések Proliferatív Enteropátiájának

(más néven az ileitisnek) a főbb jellemzőit, így a kóroktanát, a kórfejlődését és a járványtanát.

Hogyan érinti az ileitis a termelékenységet?

Az ileitisnek egyértelmű (szignifikáns) gazdasági hatása van

sok okra visszavezethetően, jórészt a nagyfokú elterjedése miatt.

HU-POR-200900002