A TÉNYLEGES KÖLTSÉG

A BRD hatása túlmutat az állatok egészségében okozott károknál, negatívan hat a termelésre és a termelés gazdaságosságára is.

Ha egy állományban felüti a fejét a járvány, az sok pénzbe kerül és veszélyezteti a profitot.

Az állomány méretével növekszik a fertőzés behurcolásának és állományon belüli terjedésének a kockázata. A nagyobb állományokban általában több állatot vásárolnak és több az állatok között az érintkezés. Ezért nagyobb a betegségek behurcolásának a kockázata és a betegségek gyorsabban is terjednek az állományban.

Az MSD költséghatékony megoldást kínál az alábbiak elkerülésére:

  • Csökkent termelékenység a tejtermelésben és a hízlalásban
  • Későbbre tolódott laktáció
  • Hosszabb hízlalási idő
  • Rosszabb tej- és húsminőség
  • Csökkent hízlalási teljesítmény
  • Idő előtti elhullás.

Téves Felfogás: A Vakcinázásra Költségként Tekinteni

Egy betegség gyógykezelése kevésbé hatékony és kevésbé gazdaságos, mint annak megelőzése. Vakcinázással csökkenteni lehet a megbetegedésekből adódó termeléskiesést, ami fenntarthatóbb termelést tesz lehetővé.

Tudta?

A borjúkorban betegen töltött napok egy életen át negatív hatással vannak a termelékenységre. Egy tejhasznú üszőborjúnál minden egyes betegen töltött nap akár 120 kg-mal kevesebb tejet jelenthet az első laktációban. Egy tüdőgyulladással kezelt hízóborjúnak akár 2 hónappal többre is szüksége lehet a vágósúly eléréséhez, de a betegség miatt a csoportban a többi, ún. „kontakt” állatnál is kitolódhat a vágási súly elérése – akár 1 hónappal is – annak ellenére, hogy nem volt szükségük kezelésre. Plusz takarmányköltséget jelent, hogy ezeket az állatokat legalább egy hónappal tovább kell etetni. A vakcinázási programok kidolgozása és a protokollok betartása alapvető stratégiai elemei a védekezésnek.

A vakcinázás fő célja:

  • Az ellenállóképesség fokozása
  • A betegség terjedésének csökkentése
  • A (szubklinikai) betegség következményeinek csökkentése
  • A betegségtől való mentesítés
  • Az antibiotikum-használat és az állatorvosi költségek csökkentése
  • Az élelmiszerbiztonság növelése
  • Biztonságos és hatékony védelem az állományban.