Bejelentkezés Regisztráció

8 május 2010 Budapest

Vecsési Mentőkutyás Bemutató

Mentoktuyás-bemutató-001-200x150

Május 8-án, szombaton egy esős, de meleg tavaszi napon került sor a Vecsési LÓTI-FUTI futóversenyre, mely köré egy egész napos programsorozat társult. A sok érdekes program között szerepelt az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület kutyás bemutatója, melyre délután háromkor került sor.

Mentoktuyás-bemutató-004-200x150

A mentőkutyák és gazdáik már jóval a bemutató kezdete előtt megérkeztek a helyszínre; néhányan a délelőtti Városligeti Kutyafutta (kutya-gazda páros) futóversenyről. Voltak kutyusok, akik kiszálltak a kocsiból és a gyerekek kedvükre simogathatták őket. „Ezek a kutyák nagyon jól viselkednek társaságban vagy akár nagyobb tömegben, szelídek és barátságosak. Ez fontos követelmény a számukra, hiszen gyakran feszült, ideges emberek és idegen kutyák társaságában kell végezniük a munkájukat.”, mondja Scherr Gabriella, az Egyesület elnöke.

Mentoktuyás-bemutató-009-200x150

A kutyás bemutató engedelmességi feladatokkal kezdődött, melyek során a kutyák (Valter, Liza, Süni, Queeny, Spoty, Alec, Huba) bemutatták, hogy a gazdáik irányítását akár nagyobb távolságról is képesek követni. „A mentőkutyák sokszor nem gazdáik közvetlen közelében dolgoznak, hanem tőlük távolabb; épületek romjai között vagy erdőkben kell eltűnt embereket megtalálniuk. Fontos, hogy a kutya ott keresse az eltűnt személyt, amerre a gazdája feltételezi annak hollétét. Messziről kell követniük az utasításokat, hogy a keresés minél hamarabb eredményt hozzon.”, hívja fel figyelmünket Gabriella.

Mentoktuyás-bemutató-016-200x150

A bemutató a keresési feladatokkal folytatódott; ahol rövid bemutató keresést követően, önkéntes jelentkezők közül választották ki azokat a gyerekeket, akik a sátrakban elbújhattak, hogy utána a kutyusok valamelyike megkeresse őket. Amíg a gyerekek elbújtak, a soron következő kutyus elfordult, majd gazdája utasítására, egy szempillantás alatt a sátrak között keresett, hogy azokat végigszaglászva megtalálja az „eltűnt személyt”. A kutyák között volt, amelyik folyamatos hangos ugatással jelzett a gazdájának, volt, aki az ugatást időnként megszakítva próbálta kiszabadítani a sátor alól a keresett személyt.

Mentoktuyás-bemutató-017-200x150

A kutyusok az eső ellenére gyorsan és pontosan dolgoztak, végig fegyelmezettek voltak, a bemutató végén pedig boldog farkcsóválással mutatták ki örömüket, amikor gazdáik megjutalmazták őket. Volt kutyus, aki frízbit, volt, aki pedig egy ízletes snacket kapott a feladat sikeres elvégzéséért cserébe.

Mentoktuyás-bemutató-021-200x150

Az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület már hetedik éve végzi munkáját, a kutyák (és gazdáik) katasztrófák és eltűnési ügyek esetén segítenek a bajbajutott embereken, együttműködve más hazai és nemzetközi szervezetekkel. Az összes kutya magas fokú képzésben vesz részt élete során, és az Egyesület nagy gondot fordít kutyái évenkénti vizsgáztatására - a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) által elismert -, nemzetközi bírók előtt.

Mentoktuyás-bemutató-034-200x150

A mentőkutyáknak, egészségeseknek és fitteknek kell lenniük, hiszen a munkájuk nagy fizikai és pszichikai igénybevétellel jár. Hetente többször több órán át edzenek gazdájukkal, ha pedig bevetésre kerül sor, akkor ott a maximumot kell hogy kihozzák magukból.

Az Intervet Hungária Kft. már évek óta vakcinákkal és kullancsirtó szerekkel látja el az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület kutyáit, segítve őket ezzel munkájukban, hiszen ezek a kutyák életeket menthetnek!

Mentoktuyás-bemutató-037-200x150

Budapest, 2010. május 11.