Bejelentkezés Regisztráció

19 május 2004

Macska

Napjaink slágere: a geriátria

Vérnyomásmérés kutyán

„Napjaink slágere: a geriátria"Ennél jobb címet a szervezők nem is adhattak volna az INTERVET HUNGÁRIA KFT. által, 2004. május 19-én megrendezésre került konferenciának. A geriatria (az öregkorban előforduló betegségekkel foglalkozó tudomány) és a gerontológia (az öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány) mind a humán, mind az állategészségügyben a legdinamikusabban fejlődő tudományágak egyike.


BESZÁMOLÓ AZ INTERVET GERIÁTRIAI KONFERENCIÁRÓL

„Napjaink slágere: a geriátria" Ennél jobb címet a szervezők nem is adhattak volna az INTERVET HUNGÁRIA KFT. által, 2004. május 19.-én megrendezésre került konferenciának. A geriatria (az öregkorban előforduló betegségekkel foglalkozó tudomány) és a gerontológia (az öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány) mind a humán, mind az állategészségügyben a legdinamikusabban fejlődő tudományágak egyike. A témában soha ennyi kutatási eredmény, szakcikk és gyógyászati termék nem volt még elérhető mint manapság, aminek többek között az is az oka, hogy a 80-as évek közepétől kezdődően megnőtt a kedvtelésből tartott kisállatok átlagéletkora. Sok állattartó felismerte, hogy öregedő kutyájának megbetegedése esetén nem feltétlenül az euthanázia az egyetlen lehetséges „megoldás", és szerencsére az állattartás kultúrája is fejlődőben van, aminek következtében egyre több kutya- és macskatulajdonos érzi kötelességének, hogy a kedvenceiről idősebb korukban is megfelelően gondoskodjon. A következőkben a konferencián elhangzott előadások összefoglalóját ismertetjük.

Dr. Vörös Károly, az Állatorvos-tudományi Kar Belgyógyászati Tanszékének tanszékvezető professzora előadásában az idős kutyák és macskák leggyakoribb egészségügyi problémáit ismertette. Előadásában külön felhívta a figyelmet arra, hogy a geriatria és a gerontologia nem azonos fogalmak (ld. fent), hogy az általános tévhittel szemben 1 emberévnek nem 6-7 kutyaév számít (1. táblázat), valamint, hogy mik tekintendők az öregedés kritériumainak: a csökkent teljesítőképesség, a fokozott pihenési és alvásigény, a szőrzet őszülése, a csökkent mozgásigény, a phsyiognomia (jellegzetes időskori arckifejezés), valamint a multimorbiditás fokozódása. Az állatorvos szemszögéből nézve, a következőknek van kiemelt jelentősége: az idősödő szervezetben átlagosan 30-50%-kal csökken a légzés, a vérkeringés és a vesék kapacitása, az immunrendszer működése meggyengül és az addig jellemző élettani igények megváltoznak. Az állatok oxigén-, víz- valamint egyes vitaminok iránti igénye megnő, és fokozódik a dehydratio veszélye. Minél idősebb az állat, annál nagyobb a multimorbiditás előfordulása, azaz pl. egy 13-14 éves kutyában nemritkán egyszerre 4-5 betegség is megjelenhet. Érdekes módon a macskáknál 15 éves kor fölött a multimorbiditás valószínűsége fokozatosan csökken. A szőrhullásos ás az autoimmun bőrbetegségek, az endokrin kórképek (diabetes mellitus,Cushing-szindróma, hypothyreosis, szaporodásbiológiai zavarok), egyes emésztőszervi- (EPI), húgyszervi- (glomerulonephritis) és máj megbetegedések (macskákban a lipidosis) előfordulása megnő, továbbá megjelennek a jellegzetes időskori mozgásszervi (spondylosis), légzőszervi (COPD, légcsőösszeesés) és vérkeringési betegségek (endocardosis, hypertonia) valamint a daganatos kórképek. Macskákban az oxalátkövesség kifejezetten az idősebb állatokra jellemző, annak ellenére, hogy az összes húgyköves esetek 80%-ában struvit elváltozásról van szó. Fokozottan figyeljünk az idős állatok kóros elhízásának megelőzésére, ennek érdekében a tulajdonosoknak adjunk teljes körű felvilágosítást a helyes táplálásról, mert az idős állatok fogyasztása — főleg macskák esetében — az egyik legnehezebb feladat. A betegségek időben történő diagnosztizálása a sikeres gyógykezelés alapja. Ennek érdekében fel kell hívnunk a tulajdonosok figyelmét arra is, hogy az állat öregedésével arányosan egyre gyakrabban keressék fel az állatorvosukat, és végeztessék el az állaton az általános szűrővizsgálatokat. Kutyáknál 6–7, macskáknál 9 éves kor fölött évente minimum egyszer szükség van erre, és tudatosítsuk a tulajdonosokban azt is, hogy ezek a látogatások nem gyógykezelések, hanem éppen a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében történnek.

Dr. Manczur Ferenc egyetemi adjunktus „A vérnyomás mérése" címmel tartott előadást. Ismertette a vérnyomás anatómiai és élettani hátterét, a centrális és a pulmonáris nyomás mérésének lehetőségeit, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapi praxisunkban a vérnyomás mérésének milyen fontos szerepe van, pl. a differenciál diagnózisok felállítása alkalmával.

A primer hypertonia a humán orvoslásban — különösen az idősebbek között — életmódbeli okok miatt (táplálkozás, stressz) népbetegségnek számít. Ezzel szemben kutyákban és macskákban ez a betegségek kialakulását secunder módon követi, súlyosbítva azok lefolyását. Kutyákban hypertonia-ról beszélhetünk amennyiben a vérnyomás minimum két alkalommal mért értéke 180/120 feletti. A hypotonia-t 90 Hgmm systolés (ill. arteriás középnyomás) érték alatt határozzuk meg. A hypertoniasecunder előfordulására kutyákban és macskákban gyakoriság szerint a következő betegségeknél kerülhet sor: vesebetegségek (az uraemias állapot kialakulása előtt), hormonális megbetegedések (diabetes mellitus, Cushing-kór, pheochromocytoma, hyperthyreosis), elhízás és ritkán a táplálkozási anomáliák. Ugyanakkor egyes vasoconstrictiot (angiotenzin II, katekolaminok, ADH, endothelin, glükokortikoidok stb.) vagy plazmatérfogat növelését okozó anyagok (aldoszteron) felvétele is az okok között szerepelhet. A kezeletlen hypertonia szemelváltozások (retinaerek pangása miatti retinaleválás, makroszkópos bevérzések a szemen stb.), szívelváltozások (bal kamra hypertrophia, galopp ritmus és egyéb zörejek), vesebetegségek (glomerularishypertonia és sclerosis stb) és különböző súlyosságú agyvelő elváltozások (ischaemiás vérzések, oedema stb.) kialakulásának az okozója lehet. Az indirekt arteriás vérnyomás mérésére a kisállatpraxisban a Doppler-eljárás vagy oscillometriás módszer alkalmazásával nyílik lehetőség. Nagyon fontos, hogy a vérnyomás megmérésére csak nyugodt környezetben, nyugodt emberekkel és nyugodt állattal kezdhetünk neki, és időt kell szánnunk rá. Egy mérés nem ad értékelhető eredményt, ezért célszerű 3-5 mérés átlagát figyelembe venni. Ezek mellett is előfordulhat, hogy az egyes ismétlések között 10-20 Hgmm-nél is nagyobb ingadozásokat kapunk, ilyen esetben a mérést meg kell ismételnünk egy más alkalommal, lehetőleg nyugodtabb környezetben. Külön legyünk figyelemmel az állat végtagjaira helyezett mandzsetta megfelelő méretére és szorosságára (a mandzsetta és a végtag között kb. egy ujjbegynyi távolságot kell hagyni). Hosszúszőrű állatoknál, ha lehet, távolítsuk el a szőrzetet a mérés helyén. Optimális esetben az állat vérnyomásának megmérése még a fizikális vizsgálat előtt meg kellene, hogy történjen.

Dr. Andreas Kosztolich kisállat kardiológus specialista Ausztriából érkezett, és előadásában az ACE-gátlók használatáról beszélt kiemelve a kutyák és macskák szívelégtelenségének sikeres klinikai kezeléseinek tapasztalataival. Az ACE-gátlók a nitrátok, a diuretikumok és a Ca-blokkolókkal együtt az "értágítók" kategóriájába tartoznak. Hatásmechanizmusuk fő jellemzője az érszűkítő hatás blokkolása. Kémiailag három csoportjukat különböztetjük meg: a szulfhidrilek közé tartozik a captopril és az alacepril, a karboxilek közé az enalapril, a benazepril és a ramipril, a foszforilek közé pedig a fosinopril. A szakember külön felhívta a figyelmet arra, hogy veseelégtelenség illetve májbetegségek fennállása esetén alkalmazásuk nagy körültekintést igényel és a nagy kockázatnak kitett betegekben az ACE-gátlók használatánál mindig egyedi elbírálásra kell törekedni. A hypo- ill. hypertoniával kapcsolatban ő is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy egyetlen vérnyomásmérés állatok esetében nem elegendő a diagnózis felállításához.

Az utolsó előadás keretében Dr. Gaál Csaba, az INTERVET HUNGARIA KFT vezető állatorvosa az ACE-gátlók új generációjába tartozó VASOTOP elnevezésű terméket mutatta be. Beszámolt 151 kezelt kutya klinikai vizsgálatának eredményeiről. A VASOTOP a pangásos szívelégtelenség kezelésére ajánlott a New York Heart Association által bevezetett, ún. NYHA osztályozás szerinti 2–4 funkcionális osztályba tartozó beteg kutyák számára (2. táblázat). Három, azonos alakú és méretű, de a megkülönböztethetőség megkönnyítése érdekében eltérő színű kiszerelésben kapható: 1,25; 2,5 és 5 mg aktív hatóanyag (ramipil) tartalommal. A szívre gyakorolt védőhatásai közül kiemelendőek az anti-hypertrophiás, az anti-ischaemiás valamint az anti-arrhythmiás hatásai és a szívizom oxigén-felvételének a szabályozása. Értágító hatása, az érfalban lévő simaizom sejtek burjánzásának a megakadályozása, a vesékben a véráramlás fokozása, a vesefunkciók javítása és a veseelfajulás megakadályozása révén elsőrangú az erek és a vesék védelmében is.

Az előadásokat követően a résztvevő kisállat klinikus szakembereknek lehetőségük volt kutyán, macskán és pónin a vérnyomásmérés „gyakorlására" is Dr. Vörös Károly, Dr. Manczur Ferenc és Dr. Andreas Kosztolich vezetésével.

Dr. Fodor Kinga