Bejelentkezés Regisztráció

19 február 2004

Cikkek - Baromfi

Sikeres Salenvac T bevezetés Magyarországon

Mészáros János akadémikus hozzászólalása

“A szalmonella sosem alszik….az Intervet sem!”- címmel sikeres szakmai konferenciát tartott az Intervet Hungária Kft 2004. február 19-én a Budapesti Kongresszusi Központban. A házigazda képviseletében dr.Erdei Péter megnyitójában kiemelte, hogy a szalmonellózis állandó támadásaival szemben csak a figyelem folyamatos ébrentartásával, az ellenőrzés és megelőzés állandó csiszolásával lehet sikeresen felvenni a küzdelmet.
A tudományos tanácskozás meghívottjai először a humán illetve a baromfi szalmonellózis magyarországi helyzetéről kaptak részletes információt. Magyarországon a szalmonellával fertőzött személyek száma az 1997-ben regisztrált 27 ezer főröl 2003-ra kevesebb mint a felére csökkent. A három leggyakrabban izolált szerotípus a S. enteritidis (76,4%), a S. infantis (6,1%) és a S. typhimurium (5,0%).

A közegészségügyi vizsgálatok azt igazolják, hogy a humán szalmonella ételmérgezések jelentős részét a fertőzött tojás és a baromfihús fogyasztására lehet visszavezetni.

A baromfiszalmonellózis helyzetét két országos állategészségügyi laboratórium 5 évre visszatekintő elemzése mutatta be. A baromfi tenyésztésben élen járó Bábolna Rt. laborvezető állatorvosa a közel egy évtizede bevezetett és folyamatosan továbbfejlesztett bábolnai szalmonella ellenőrző és preventiv programot ismertette, kiemelve a hat éve elkezdett szalmonella elleni vakcinázás - Salenvac - pozitív hatását, amit a rendszeresen végzett ellenőrzések eredményeivel illusztrált.

Szünet után dr.Cserép Tibor (Intervet UK) először a szalmonellózis elleni védekezés angliai eredményeit – közel két évtized buktatóit és sikereit idézte fel.

Részletesen bemutatta a biztonságos élelmiszer előállítás érdekében bevezett un. „Lion Code” rendszert. Kiemelte, hogy az angliai sikertörténet fontos szereplője volt az inaktívált S. enteritidist tartalmazó Nobilis Salenvac vakcina, amit az Intervet továbbfejlesztett, és az új Nobilis Salenvac T vakcina védelmet nyújt mind a S. enteritidis és a S. typhimurium ellen egyaránt.

Cserép dr. előadásának második részében részletesen ismertette a Nobilis Salenvac T vakcina hatékonyságával kapcsolatos vizsgálatok eredményeit. Beszámolt a legújabb vizsgálatok eredményeiről is, mely szerint a parenterálisan adott Nobilis Salenvac T hatására a tojásokban magas szintű ellenanyagok jelennek meg, amelyek jelentősen gátolják az S. enteritidis és S. typhimurium növekedését. Az ivóvízen keresztül adagolt élő S. enteriditis vakcina nem volt képes ilyen ellenanyagokat indukálni. Külön kiemelte, hogy a Salenvac T-ben lévő törzsek mellett, a B csoportba tartozó egyéb szalmonellák ellen is keresztvédelmet nyújt az új vakcina. A keresztvédelmet az S. Heildelberggel és S. agona-val folytatott fertőzési kísérletek eredményeivel bizonyította.

A szimpóziumunk - amin több mint száz baromfi specialista, és hatósági szakállatorvos vett részt - szakmai és sajtó visszhangja rendkívül pozitív.

A szimpóziumra elkészült a Salenvac T – magyarországi adatokkal kiegészített – színvonalas brossúrája, amit szintén elismeréssel fogadtak a szakemberek.

A 2004. januárjától már Magyarországon is törzskönyvezett Nobilis Salenvac T vakcina alkalmazása a tenyészbaromfi és az árutojást termelő állományoknál, jelentősen segíti a sikeres szalmonella mentesítési-gyérítési program megvalósítását.

Az első negyedév során a szalmonella vakcina forgalmunk több mint egy millió adag volt.